Foto: AFP/Scanpix

Kubas programmētāji izstrādājuši datorspēli, kuras sižets balstīts Če Gevaras un Fidela Kastro varoņdarbos piecdesmito gadu revolūcijā, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Spēle "Gesta Final", kas aptuvenā tulkojumā nozīmē "Pēdējais varoņdarbs", ļauj spēlētājam izdzīvot izšķirošās revolūcijas sadursmes, kas noveda pie Kubas diktatora Fulhensio Batistas gāšanas.

Pirmās personas šaušanas spēlē lietotājs var izvēlēties sev tīkamāko starp trim varoņiem, kas atgādina Fidelu Kastro, Če Gevaru un viņu revolūcijas cīņubiedru Kamilo Kienfuegosu, apraksta "Sky News".

Tomēr spēles programmētāji norāda, ka nav vēlējušies radīt konkrētiem revolucionāriem ļoti līdzīgus tēlus. "Mēs negribējām, lai varoņi atbilstu kādām revolucionāru līderim, mēs tikai vēlējāmies radīt ietvaru laikam," skaidro spēles veidotāju komandas vadītājs Hajlins Koruho. "Spēlētājs identificējas ar Kubas vēsturi," viņš piebilst.

Spēle sākas ar nemiernieku izsēšanos Kubā no jahtas "Granma", kas tagad kļuvusi par revolūcijas ikonu. Piecos spēles līmeņos spēlētājam jāceļo pa Kubas mitrājiem un kalnu takām, cīnoties ar Batistas karavīriem.

Pēdējā spēles līmenī darbība notiek Pino del Agvas kaujā, mēnešus pirms Batistas bēgšanas. Spēles veidotāji stāsta, ka tā palīdzēs Kubas jaunajai paaudzei apgūt valsts vēsturi.

Kubas programmētāji noliedz, ka spēle būtu radīta pēc "Call of Duty" parauga, kuras vardarbīgo saturu ir asi kritizējuši valsts mediji. Viena no tādām bija 2010. gadā izdotā "Call of Duty: Black Ops", kuras sižetā iekļauts atentāta mēģinājums pret Fidelu Kastro.

Kubas revolucionārs un ilggadējais valsts vadītājs Kastro 2006. gadā veselības problēmu dēļ varu nodeva sava brāļa Raula rokās. Fidelam tagad ir 86, bet Raulam 81 gads.

Rauls savas varas gados ir pakāpeniski ieviesis izmaiņas komunistiskajā salā, piemēram, paplašinot privāto uzņēmējdarbību un atvieglojot ceļošanas ierobežojumus. Šogad Rauls paziņoja, ka 2018. gadā atkāpsies no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!