Foto: Reuters/Scanpix

Kubas prezidents Rauls Kastro aicinājis uz "civilizētām attiecībām" ar ASV, norādot, ka abām valstīm jāmācās cienīt vienai otras atšķirības.

Kastro paziņoja, ka Savienotajām Valstīm būtu jāatsakās no savas prasības par režīma maiņu Kubā. Tas ļautu abām valstīm turpināt darbu pie attiecību uzlabošanas.

Kastro ar šādiem komentāriem nācis klajā neilgi pēc publiskas sarokošanos ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Jau vēstīts, ka Obama Dienvidāfrikas Republikas eksprezidenta Nelsona Mandelas piemiņas ceremonijā Soveto 10.decembrī, dodoties uz paaugstinājumu, piestāja pie Kastro un sarokojās ar viņu.

Uzrunājot likumdevējus, Kubas prezidents norādīja, ka Kubas un ASV amatpersonas pēdējā gada laikā tikušās vairrākārt, lai apspriestu praktiskas dabas jautājumus, piemēram imigrāciju un pasta pakalpojumu atjaunošanu. Tas norāda, ka abu valstu attiecības var būt civilizētas, atzīmēja Kastro.

"Ja mēs patiešām vēlamies panākt progresu divpusējās attiecībās, mums jāmācās respektēt vienam otra atšķirības un jāpierod ar tām mierīgi sadzīvot. Pretējā gadījumā, nē. Mēs esam gatavi vēl vieniem tādiem 55 gadiem kā pagājušie," uzsvēra Kastro.

"Mēs nelūdzam Savienotajām Valstīm mainīt savu politisko un sociālo sistēmu, nedz arī piekrītam apspriest mūsējo," norādīja Kastro.

Kuba un ASV sarāva diplomātiskās attiecības 1961.gadā, bet tām abām pēdējos 30 gadus otras galvaspilsētā ir interešu nodaļas, kas nodrošina konsulāros pakalpojumus un kārto divpusējo attiecību jautājumus.

Pēc Obamas stāšanās amatā 2009.gadā Vašingtona ir mīkstinājusi ierobežojumus, kas bija noteikti vīzu izsniegšanai Kubas pilsoņiem, kā arī naudas pārskaitījumiem uz komunistu pārvaldīto salu un tās apmeklējumiem.

1960.gadā pēc Fidela Kastro vadītās revolūcijas noteiktā blokāde aizliedz tirdzniecību ar "Brīvības salu". Vienīgais izņēmums ir lauksaimniecības preces un medikamenti.

Pēc Havanas aplēsēm, ASV īstenotā blokāde Kubai izmaksājusi jau vairāk nekā triljonu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!