Irākas Kurdistānas autonomā reģiona valdības amatpersonas ir atspēkojušas Krievijas nesenos apgalvojumus, ka Turcija pērkot naftu no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts"), un šajā tirdzniecībā esot iesaistīti Sīrijas un Irākas kurdi, ziņo Turcijas laikraksts "Daily Sabah".

Kurdistānas reģiona parlamenta enerģētikas komitejas priekšsēdētājs Šerko Džavdats ceturtdien paziņoja, ka naftas autocisternas, kas Krievijas prezentētās aerofotogrāfijās un videomateriālos ir minētas kā pierādījums šādai tirdzniecībai, patiesībā ved naftu no Irākas Kurdistānas uz Džeihanas ostas termināli Turcijas dienvidos.

Krievijas Aizsardzības ministrija pirms tam apgalvoja, ka naftas autocisternas, kas piekrautas "Daesh" ieņemtās teritorijās, brauc uz Turciju no teritorijām, kuras kontrolē Kurdistānas reģiona valdība un Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partija (PYD).

Kurdistānas reģiona valdība un PYD kā "Islāma valsts" sīvi ienaidnieki saņem militāru apmācību, ieročus un munīciju gan no ASV vadītās koalīcijas pret "Islāma valsti", gan no Krievijas. Krievijas apgalvojumi izteikti pēc tam, kad Turcijas iznīcinātāji 24. novembrī uz Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju "Su-24", kas bija pārkāpis Turcijas gaisa telpu. Džavdats intervijā Turcijas valsts ziņu aģentūrai "Anadolu" sacīja, ka šīs autocisternas pieder Kurdistānas reģiona valdībai un Krievijas apgalvojumi ir tālu no patiesības.

"Mūsu (Kurdistānas) Dabas resursu ministrija iepriekš bija paziņojusi, ka simtiem autocisternu ved naftu no Irākas Kurdistānas uz Turciju. Nafta tiek vesta uz Turciju ar autocisternām, un tas nav noslēpums," sacīja Džavdats.

Kurdistānas reģiona valdības preses sekretārs Safins Dzaji paziņoja, ka viņa valdību ir apbēdinājušas šīs Krievijas apsūdzības, un piebilda, ka no Irākas Kurdistānas uz Turciju transportētā nafta nepieder "Daesh", pret kuru Irākas kurdi aktīvi cīnās. "Krievijas paskaidrojumi balstās uz nepareiziem avotiem. Mēs stingri noraidām Krievijas apsūdzības," sacīja Dzaji.

Dzaji paskaidroja, ka nafta, kas iegūta Duhokas un Badinanas rajonos Irākas Kurdistānā, tiek lielākoties transportēta uz Turciju pa cauruļvadiem, bet atlikušais daudzums tiek aizvests ar autocisternām.

Nafta ir galvenais Irākas de facto neatkarīgā Kurdistānas reģiona ienākuma avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!