Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irākas Kurdistānas reģiona premjerministrs Nečirvans Barzani pirmdien pārmetis centrālajai valdībai nevēlēšanos sākt dialogu, lai gan kurdi ir piekāpušies jautājumā par septembrī notikušo neatkarības referendumu.

"Mēs domājam, ka problēmas starp Bagdādi un Erbīlu būtu jārisina caur nopietnu dialogu un nevis caur medijiem, bet pagaidām Bagdāde nav gatava dialogam," preses konferencē Kurdistānas reģiona galvaspilsētā sacīja Barzani.

Viņš arī apšaubīja federālās valdības prasību nodot tai kontroli pār robežpunktiem un lidostām Kurdistānas reģionā.

"Vai tas nozīmē, ka kurdi, kuri strādā robežpunktos un lidostās, nav irākieši, vai, ka Bagdāde vienīgi vēlas nodarbināt arābu valodā runājošos?" jautāja Barzani.

Saspīlējums attiecībās starp Irākas centrālo valdību un Kurdistānas reģionu pieauga pēc 25. septembra referenduma, kurā vairums Irākas kurdu nobalsoja par reģiona neatkarību. Balsošana notika visās trīs Irākas Kurdistānas reģiona provincēs - Dahūkas, Erbīlas un Suleimānījas, kā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Pēc referenduma Bagdāde apturējusi starptautiskos lidojumus uz autonomo reģionu, kā arī pārņēmusi militāro kontroli pār Kirkūkas provinci.

Barzani uzsvēra, ka kurdi ir akceptējuši augstākās tiesas lēmumu ar kuru neatkarības referendums atzīts par antikonstitucionālu, tādēļ Bagdādei vajadzētu atcelt sankcijas, ko tā piemērojusi Kurdistānas reģionam.

Nečirvans Barzani vada Kurdistānu kopš viņa tēvocis Masuds Barzani atstāja reģiona prezidenta amatu pēc sava pilnvaru termiņa beigām 1. novembrī.

Nečirvans Barzani arī aicināja izmeklēt kurdu masveida pārvietošanu no Tūz Hurmātū, kur oktobra vidū uzliesmoja vardarbība pēc tam, kad Irākas armija pārņēma kontroli pār pilsētu no kurdu spēkiem.

"Mēs uzskatām, ka Irākas valdība ir atbildīga par notikušo, un pieprasām pārvietoto atgriešanos un aizsardzību," sacīja Barzani.

ANO ziņoja, ka no Tūz Hurmātū, Irākas ziemeļos, tikuši padzīti 35 000 cilvēku, lielākoties kurdi. Pienāca arī ziņas, ka pilsētā izlaupītas mājas, uzņēmumi un politisko partiju biroji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!