Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien vakarā radikālās organizācijas "Labējais sektors" protesta laikā pie Ukrainas parlamenta ēkas notikušais mēģinājums iebrukt Augstākajā Radā bija Krievijas organizēta provokācija, uzskata Ukrainas pagaidu prezidents Aleksandrs Turčinovs. Par to vēsta aģentūra UNIAN.

Parlamenta priekšsēdētājs un prezidenta pienākumu izpildītājs norādīja, ka jau pirms kāda laika ir nojaukti masu protestu laikā uzceltie norobežojumi ap parlamenta ēku un pie tās var piekļūt jebkurš interesents.

"Tas, ka parlaments ir atvērts un neaicina sevi aizsargāt bruņotas Iekšlietu ministrijas vienības, nenozīmē, ka parlamentam drīkst uzbrukt un to pazemot," teica Turčinovs.

Dažas minūtes pirms provokācijas ceturtdien pie parlamenta ēkas ieradās Krievijas televīzijas darbinieki, norāda Turčinovs. Viņš uzskata, ka tas liecina par to, ka tā bijusi organizēta, pret Ukrainu vērsta provokācija, ko rīko tie, "kas faktiski ir izvērsuši karadarbību pret mūsu valsti".

Vēstīts, ka aptuveni 1500 radikālās organizācijas "Labējais sektors" aktīvisti ceturtdienas vakarā sarīkoja protestu pie parlamenta ēkas Kijevā, pieprasot iekšlietu ministra Arsena Avakova atkāpšanos. Aktīvisti ministru uzskata par vainīgu viena no "Labējā sektora" līdera - Aleksandra Muzičko - nāvē. Viņu aizturēšanas operācijas laikā nogalināja milicijas specvienības "Sokol" kaujinieki.

Protesta laikā noticis mēģinājums sākt uzbrukumu parlamenta ēkai, tomēr ap desmitiem vakarā protestētāji izklīduši.

"Labējā sektora" preses centrs organizācijas interneta vietnē paziņoja, ka pikets pie parlamenta bija brīdinājuma akcija un ka "Labējais sektors" ir pret parlamenta ēkas ieņemšanu.

"Labējais sektors" ir viena no organizācijām, kas piedalījās pret prezidenta Viktora Janukoviča valdību vērstajos protestos un iesaistījās sadursmēs ar drošības spēkiem Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!