Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas spēki Sīrijā atvēruši "karsto līniju" ar Izraēlas armiju, lai izvairītos no sadursmēm Sīrijas gaisa telpā, ceturtdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka tiešie telefona sakari nodibināti starp Krievijas aviācijas komandcentru gaisa spēku bāzē Latākijā un Izraēlas gaisa spēku komandpunktu, radot mehānismu apmaiņai ar informāciju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu jau septembrī vienojās izveidot mehānismu nejaušu sadursmju novēršanai starp abu valstu lidmašīnām Sīrijas gaisa telpā.

Izraēla, kas neietilpst ASV vadītajā koalīcijā pret grupējumu "Islāma valsts", veikusi uzlidojumus Sīrijā, lai novērstu irāņu ieroču nonākšanu pie Libānas šiītu kustības "Hizbollah", un Izraēlas amatpersonas bažījas, ka Krievijas iejaukšanās varētu samazināt telpu manevriem.

Krievijas lidmašīnas kopš 30. septembra veic uzlidojumus Sīrijā. Maskava apgalvo, ka gaisa triecieni vērsti pret teroristu organizācijas "Islāma valsts" pozīcijām, bet Rietumi pārmetuši Krievijai, ka uzlidojumos cietuši galvenokārt Sīrijas mērenie nemiernieki, kas cīnās pret Damaskas režīmu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savukārt nosodījis Vašingtonu par atteikšanos dalīties ar informāciju Sīrijas jautājumā.

Abas puses noturējušas jau trīs sarunu raundus, kuru mērķis ir izstrādāt noteikumus, lai izvairītos no nejaušas sadursmes, tomēr progress šajās sarunās bijis lēns.

Izraēla, kas nostājusies pret Damaskas režīmu, mēģina izvairīties no ieraušanas Sīrijas konfliktā, bet bažījas, ka Irāna varētu palielināt atbalstu "Hizbollah" un citiem kaujinieku grupējumiem, ņemot vērā starptautisko sankciju atvieglošanu pēc Teherānas noslēgtās kodolvienošanās ar pasaules lielvarām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!