Foto: LETA

Lai nepieļautu, ka parādu krīze izraisa eiro zonas sairšanu, Eiropas monetārās savienības (EMS) dalībvalstīm būtu jānodod plašākas pilnvaras Eiropas Komisijai (EK), ceturtdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele.

Sarunā ar žurnālistiem pēc Baltijas jūras valstu (BJV) samita Vācijas pilsētā Štrālzundē viņa pauda atbalstu ES prezidenta Hermana van Rompeja un EK vadītāja Žozē Manuela Barrozu viedoklim, ka eiro zonā ir jāpanāk "turpmāka attīstība".

Liekot saprast, ka eiro zonā un visā Eiropas Savienībā (ES) ir nepieciešama dziļāka ekonomiskā integrācija, Merkele norādīja - "tas nozīmē, ka EK tiek uzticētas lielākas pilnvaras".

Pēc Vācijas kancleres teiktā, ES fiskālās disciplīnas līgums ir "pirmais solis ceļā uz integrāciju, un pēc tam būtu jāsper turpmāki soļi".

"Integrācijas gaitā ir jāveic arī pasākumi, kas prasīs izmaiņas [ES] līgumā. Mēs pagaidām tik tālu neesam tikuši, taču šajā ziņā nevajadzētu būtu nekādiem tabu," akcentēja Merkele.

"Fiskālā konsolidācija, budžeta disciplīna, strukturālās reformas un izaugsme - tas viss sader kopā. Tas šeit [Štrālzundes samitā] bija kopējs viedoklis, kas attiecināms arī uz [visu] ES," viņa klāstīja.

EK ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka eiro zonā ir nepieciešama ciešāka savienība, lai nepieļautu ekonomiskās un monetārās savienības dezintegrāciju.

ES ekonomikas komisārs Olli Rēns brīdināja, ka eiro zona var sairt, ja netiks īstenoti iedarbīgāki krīzes apkarošanas pasākumi un stingra fiskālā disciplīna.

Lai spriestu par izaicinājumiem un sadarbības attīstīšanas iespējām reģionam būtiskos jautājumos, BJV samits pulcēja Dānijas, Igaunijas, Somijas, Islandes, Lietuvas, Latvijas, Norvēģijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas un Vācijas valdību vadītājus un Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu.

ES valstu līderi jūnija beigās pulcēsies Briselē, lai diskutētu par plāniem eiro zonas un visas ES reformēšanā, reaģējot uz parādu krīzi, kuras dēļ vairākās bloka zemēs ir iestājusies recesija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!