Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izmisīgi cenšas noturēties pie varas, jo tā viņam ir vienīgā iespēja izvairīties no atbildības par gadiem ilgušo savas bagātības vairošanu kriminālā veidā, uzskata Putina bijušais sabiedrotais un Kremļa korupcijas atmaskotājs Sergejs Kolesņikovs, kurš 2010. gadā ir aizbēdzis no Krievijas.

Krievijas varenākais vīrs izrāda vājuma pazīmes, uzskata Kolesņikovs, norādot, ka Putina varas vertikāle sāk ciest no sliktas pārvaldības - visi cenšas atbildību par lēmumu pieņemšanu novirzīt Putinam, viņš norāda ekskluzīvā intervijā "Radio Brīvā Eiropa".

"Viena persona vienkārši nevar pieņemt milzīgu lēmumu skaitu īsā laikā," viņš norāda. "Cilvēki zemākos līmeņos neuzņemas atbildību par lietām, kur to vajadzētu. Tās ir viņu radītās sistēmas sekas," skaidro Kolesņikovs.

66 gadus vecais Kolesņikovs ir labi informēts par Krievijas varas sistēmu. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, būdams toreiz Pēterburgas domē strādājošajam Putinam tuvs cilvēks, viņš sāka gūt labu peļņu no valsts pasūtījumiem savam medicīnas iepirkumu uzņēmumam "Petromed".

Vēlāk viņš un kompānijas līdzīpašnieks arvien biežāk saņēmis aicinājumus palīdzēt novirzīt līdzekļus caur sarežģītu draudzīgu kompāniju un ārvalstu kontu tīklu par labu "Mihailam Ivanovičam", kā biznesa aprindās bija pazīstams Putins.

Simtiem miljoni šīs naudas tika izmantoti tā sauktās "Putina pils" celtniecībai Melnās jūras krastā Krasnodaras novadā. Putins vienmēr ir noliedzis savu saistību ar grezno savrupmāju ekskluzīvā Gelendžikas līča vietā. Oficiāli pils pieder Kiprā bāzētai kompānijai, bet tā pakļauta Britu Virdžīnu salās reģistrētai firmai. "Neviens skaidri nezina, kurš ir patiesais šīs pils īpašnieks," stāsta Kolesņikovs.

2010. gadā atklātā vēstulē toreizējam prezidentam Dmitrijam Medvedevam Kolesņikovs atmaskoja greznās pils celtniecību Putina uzraudzībā un koruptīvās shēmas, caur kurām nelegāli novirzīti miljardiem dolāru.

Pēc tam Kolesņikovs bēga no Krievijas un savu atrašanās vietu neatklāj [Domājams, ka tā ir kāda Eiropas valsts.]. Bet viņš turpina sekot Putina tuvākā loka mahinācijām. "Korumpētais klubiņš" savu līderi ir padarījis bagātu līdz tādam līmenim, ka "naudai vairs nav nekādas nozīmes", raksturo Kolesņikovs.

Lai gan kļuvuši ļoti bagāti un vareni, Kremļa augstākā slāņa cilvēki ir iedzinuši sevi stūrī, no kura nav vienkāršas izejas, par Putina izredzēm baudīt iespējamās korupcijas augļus un vecumdienās atpūsties pilī Melnās jūras krastā stāsta korupcijas atmaskotājs.

Pēc pretrunīgi vērtētās Putina ievēlēšanas trešajam prezidentūras termiņam, Kremļa saimnieks ir pārliecinājies, ka pēc gadiem ilgas bagātību vairošanas noziedzīgā ceļā vienīgais veids, kā izvairīties no kriminālvajāšanas, ir palikt pie varas, uzskata Kolesņikovs.

"Visa Putina vadības ķēde ir balstīta uz korupcijas pamatiem. Ļaut varai nonākt citās rokās nozīmētu pakļaut sevi milzīgam kriminālizmeklēšanas un neizbēgama soda riskam," stāsta Kremļa kritiķis.

Lai arī Putins nesen norādīja, ka negrasās Krieviju vadīt līdz mūža beigām, viņš ar sabiedrotajiem pavisam noteikti meklē izeju no situācijas, uzskata Kolesņikovs. Viņi vairs nefokusējas uz naudu un īpašumiem. "Tagad viņi domā par savām dzīvībām," uzsver Kremļa varas sistēmas pārzinātājs.

Kolesņikovs iet vēl tālāk un pieļauj, ka Krievijas kampaņa pret Ukrainu varētu būt motivēta nevis imperiālisma nostalģijā, bet gan Putina izmisīgajos mēģinājumos novērst kritiķu un sabiedrības uzmanību no viņa vērienīgās korupcijas.

Ja Krievijas līderis jutīsies patiesi apdraudēts, viņš pat var ķerties pie "kodolkārts izspēlēšanas", papildina Kolesņikovs.

"Pirms diviem gadiem jebkuri minējumi, ka Eiropas centrā varētu izcelties karš un mirt tūkstošiem cilvēku, izskatījās pēc pilnīgām muļķībām. Šodien tā ir objektīva realitāte. Un to pašu mēs varam teikt par kodolieroču izmantošanas iespējamību. Varbūt tas ir maz ticams, bet tās vairs nav muļķības," brīdina Kolesņikovs.

Vēstīts, ka publiskajā telpā periodiski parādās ziņas par Krievijas varas elites korupciju. Daudz kritikas izskanēja, kad Krievija gatavojās 2014. gada Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, kas kļuvušas par dārgākajām vēsturē.

2012. gadā Krievijas opozīcija publicēja ziņojumu par Putina dzīvesveidu, kas greznībā neatpaliekot no arābu šeihiem.

Par Kremļa varas struktūru izsmeļoši var lasīt šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!