Foto: EPA/LETA

Lai pasaulē līdz 2030.gadam izskaustu badu, nākamos 15 gadus tam katru gadu būtu jāvelta 267 miljardi ASV dolāru, piektdien apvienotā ziņojumā secinājušas trīs ANO aģentūras, kas atbild par pārtiku.

Bads laikā no 1990.gada līdz 2015.gadam pasaulē samazinājies par 50%. Tas nozīmē, ka izdevies sasniegt vienu no tā saucamajiem Tūkstošgades attīstības mērķiem. Gaidāms, ka septembrī ANO noteiks vēl ambiciozāku mērķi, kas paredzēs pilnīgu bada izskaušanu.

Saskaņā ar Starptautiskā Lauksaimniecības attīstības fonda un Pasaules Pārtikas programmas aprēķiniem, pilnīga bada izskaušana katru gadu laikā no 2016. līdz 2030.gadam prasīs 267 miljardus dolāru, kas atbilst 0,3% no 2014.gada pasaules kopprodukta.

"Es personiski domāju, ka tā ir relatīvi zema cena par bada izskaušanu," sacīja Lauksaimniecības attīstības fonda ģenerāldirektors Graciano da Silva.

Ziņojumā secināts, ka 116 miljardi dolāru būtu jāatvēl labklājības programmām cilvēkiem, kuri dzīvo zem ārkārtīgas nabadzības sliekšņa - 1,25 dolāriem dienā. Savukārt 151 miljards dolāru būtu jāvelta lauksaimniecības un pārtikas sistēmu attīstībai.

"Šim tehniskajam ziņojumam vajadzētu ikvienam apliecināt, ka mūsu priekšlikums izskaust nabadzību un pārtikas trūkumu ir skaidri pieņemams un to var atļauties, ja ir spēcīga politiskā griba," ziņojuma ievadā uzsvēra visu trīs institūciju pārstāvji.

Trīs aģentūras atzinušas, ka nabadzīgajām valstīm būs vajadzīga palīdzība, lai sasniegtu mērķi. "Finansējuma atšķirība jānovērš, un to var sasniegt, piešķirot starptautisko finansējumu dāsnāk, nekā tas tika darīts pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā," atzina aģentūras.

Ja bada izskaušanai netiks piešķirts vairāk naudas kā līdz šim, pēc pamatscenārija bada cietēju skaits pasaulē samazināsies no pašreizējiem 795 miljoniem līdz 650 miljoniem 2030.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!