Foto: EPA/LETA

ASV izlūkdienesti 2011.gadā veikuši 231 kiberuzbrukumu citām valstīm, sestdien vēsta laikraksts "The Washington Post", atsaucoties uz bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem slepenajiem dokumentiem.

Kā raksta avīze, trīs ceturtdaļas uzbrukumu bija vērsti pret Krieviju, Irānu, Ķīnu un Ziemeļkoreju. Mērķu vidū bija datori, kas bija iesaistīti šo valstu kodolprogrammās. Saskaņā ar nopludinātajiem dokumentiem, šiem mērķiem ASV iztērēja vismaz 652 miljonus dolāru.

Kiberuzbrukumu būtība bijusi tāda, ka tikuši inficēti desmitiem tūkstoši datoru, no kuriem kaitīgās programmas varēja tālāk izplatīties uz miljoniem citu datoru. Vīrusi ļāvuši izlūkdienestiem sabojāt savu pretinieku datortīklus vai palēnināt to darbību.

Kā norāda "The Washington Post", amerikāņu uzbrukumi maz atšķiras no ķīniešu rīkotajiem, par kuriem regulāri sūdzas Vašingtona. Vienīgā atšķirība ir tāda, ka Ķīnas hakeri uzbrūk lielajām kompānijām, cenšoties iegūt pieeju to finanšu dokumentiem, kamēr amerikāņi uzbrūk pretinieka aizsardzības sistēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!