Foto: AFP/Scanpix

ASV īsi pirms Ēģiptē trešdien notikušā apvērsuma brīdinājušas Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi komandu par gaidāmo militāro puču, svētdien, atsaucoties uz Mursi vecākajiem padomniekiem, vēsta laikraksts "The New York Times".

Mursi, prezidentūras pēdējās stundās atrodoties savas apsardzes telpās, saņēmis telefona zvanu no kādas arābu valsts ārlietu ministra, kurš izteicis piedāvājumu konfrontācijas izbeigšanai ar Ēģiptes augstākajiem ģenerāļiem.

Ārlietu ministrs teicis, ka viņš darbojas kā Vašingtonas emisārs, un vaicājis, vai Mursi būtu pieņemama jauna premjerministra iecelšana un jauna ministru kabineta izveidošana, kas pārņemtu visu likumdošanas varu un aizstātu Mursi izraudzītos provinču gubernatorus.

Kā norādīja prezidenta padomnieki, viņi jau zinājuši, kāda būs Mursi atbilde.

Jau agrāk reaģējot uz analoģisku priekšlikumu, viņš ar žestu norādījis uz savu kaklu. "Tas pirms tā," prezidents sacījis saviem padomniekiem, atkārtojot savu apņemšanos drīzāk mirt, nevis pieņemt piedāvājumu, kas viņa uztverē būtu "de facto" apvērsums un smags trieciens Ēģiptes demokrātijai.

Prezidenta vecākais ārpolitikas padomnieks Esams el Hadads tad pametis telpu, lai piezvanītu ASV vēstniecei Enai Patersonei un pateiktu, ka piedāvājums tiek noraidīts.

Kad Hadads atgriezies, viņš sacījis, ka runājis ar ASV prezidenta padomnieci nacionālās drošības jautājumos Sūzanu Raisu, un ka drīz sāksies armijas apvērsums, notikumu gaitu atstāstīja Mursi vecākie padomdevēji.

"Māte tikko mums teica, ka mēs pēc stundas beigsim spēlēties," mobilā telefona īsziņā kādam savam paziņam pavēstījis viens no prezidenta padomniekiem, apspēlējot ēģiptiešu sarkastisko apzīmējumu viņu valsts Rietumu patronam - "mātei Amerikai".

ASV Valsts departaments sestdien nevēlējās sniegt nekādus komentārus par lomu, kāda Vašingtonai bijusi Mursi pēdējās dienās prezidenta amatā, vēsta laikraksts.

Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta Muhameda Mursi atcelšanu no amata. Lai gan armija apsolījusi pēc iespējami īsa pārejas perioda sarīkot jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, pasauli pārņēmis satraukums par turpmāko situācijas attīstību gan pašā Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!