Foto: LETA

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) un Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ir vienisprātis, ka Krievija iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās, cenšoties panākt Donalda Trampa ievēlēšanu, piektdien vēstīja laikraksts "Washington Post".

ASV notiekot diskusijai par vadošo drošības aģentūru viedokļu atšķirībām Krievijas iespējamās iejaukšanās jautājumā, "Washington Post" norādīja, ka arī FIB tomēr secinājis, ka Krievijas iejaukšanās ar mērķi palīdzēt Trampam ir notikusi.

Par Krievijas iejaukšanos pārliecināts esot arī Nacionālās izlūkošanas direktors Džeims Klepers, kurš koordinē 17 ASV izlūkošanas organizāciju darbu.

Laikraksts atklāja, ka dienestu vienprātība parādījusies CIP direktora Džeimsa Brenana ziņojumā aģentūras darbiniekiem.

"Šīs nedēļas sākumā es atsevišķi tikos ar FIB [direktoru] Džeimsu Komiju un Nacionālās izlūkošanas direktoru Džimu Kleperu, un mūsu vidū bija spēcīga vienprātība par Krievijas iejaukšanās mūsu vēlēšanās mērogu, iedabu un nodomu," Brenana ziņoto vēsta "Washington Post", atsaucoties uz ASV amatpersonām, kuras redzējušas ziņojumu.

"Mēs trīs arī vienojāmies, ka mūsu organizācijām kopā ar citām jākoncentrējas uz šī jautājuma pamatīgu pārbaudi," kā to norīkojis ASV prezidents Baraks Obama, piebildis Brenans.

Obama pagājušajā nedēļā uzdeva līdz viņa amata termina beigām 20. janvārī pabeigt pārbaudīt ar vēlēšanām saistītos kiberuzbrukumus.

Pagājušonedēļ "Washington Post" ziņoja par CIP vērtējumu, ka Krievija veikusi kiberuzbrukumus ASV personu un iestāžu e-pasta vēstulēm, lai veicinātu republikāņu kandidāta Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās 8.novembrī.

Savukārt telekanāls NBC trešdien ziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija personīgi iesaistīts hakeru uzbrukumos ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, lai atriebtos demokrātu kandidātei Hilarijai Klintonei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!