Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) izpildinstitūcija Eiropas Komisija (EK) ierosinās centralizēt patvēruma pieprasījumu izskatīšanas sistēmu ES, kas cenšas risināt Eiropas lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara, ziņo laikraksts "Financial Times".

EK izteiks šo priekšlikumu kā daļu no savas bēgļu politikas radikālas reformas, par kuru tiks paziņots ES valstu līderu samitā 17.martā, vēstīja laikraksts, atsaucoties uz reformas projekta variantiem, vēstīja avīze.

"Saskaņā ar reformas projekta variantiem, ar kuriem iepazinās "Financial Times", atbildība par visiem patvēruma pieprasījumiem var tikt novirzīta uz Eiropas Patvēruma atbalsta biroju," kas būtu ES aģentūra, ziņoja laikraksts.

Pašlaik patvēruma pieprasītājiem šie pieprasījumi ir jāiesniedz pirmajā ES valstī, kurā viņi ierodas, bet šo noteikumu ir grāvis Vācijas kancleres Angelas Merkeles pērn pieņemtais lēmums to neievērot.

"Financial Times" nāk klajā ar šo ziņu pirms Briselē gaidāmā samita migrācijas krīzes apspriešanai. Pērn ES ieradās 1,2 miljoni patvēruma meklētāju no Sīrijas un citām Tuvo Austrumu valstīm, Āzijas un Āfrikas.

Migrantu pieplūdums apdraud Šengenas zonas pastāvēšanu, jo tā dēļ vairākas šīs zonas dalībvalstis ir slēgušas savas robežas.

Iepriekšējie mēģinājumi sadalīt bēgļus un migrantus starp ES dalībvalstīm ir aizkavējušies domstarpību dēļ, un jebkāds plāns atdzīvināt šo ideju var izrādīties politiski grūts Lielbritānijā, kur notiek kampaņa pirms jūnijā paredzēta referenduma par valsts tālāku dalību ES.

Lielbritānijas referenduma debatēs aktuāls jautājums ir imigrācija un spēja kontrolēt valsts robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!