Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ministri piektdien apspriedīs Šengenas zonas darbības apturēšanu uz diviem gadiem, vēsta laikraksts "Financial Times".

Zonas darbību ierosināts apturēt bēgļu un nelegālo imigrantu krīzes dēļ, kas atklājusi "nopietnus trūkumus" uz Grieķijas robežas, apdraudot visu Šengenas zonu.

Ierosinājums aktivizēt līguma 26.pantu ierosināts apspriešanai ES iekšlietu ministriem nosūtītā dokumentā, ko sagatavojusi ES prezidējošā valsts Luksemburga.

Ja ministri atbalstīs ierosinājumu, Eiropas Komisija (EK) varēs rekomendēt slēgt vienu vai vairākas iekšējās robežas Šengenas zonā uz laika posmu līdz diviem gadiem.

Tas nozīmē, ka uz laiku šovasar atjaunotās kontroles uz robežām starp tādām valstīm kā Austrija un Vācija kļūs par ilgtermiņa pasākumu, sašķeļot Šengenas zonu.

ES ir vairākkārt brīdinājusi Grieķiju, ka tai jāpārskata sava reakcija uz imigrantu krīzi un jāmeklē palīdzība ārpusē vai arī jārēķinās ar iespējamo izslēgšanu no Šengenas zonas.

Tomēr Luksemburgas sagatavotais dokuments paredz vēl radikālākus pasākumus, ne tikai draudot Grieķijai ar izslēgšanu no zonas un robežkontroles atjaunošanu, bet pieļaujot, ka šādi mēri var tikt attiecināti arī uz citām valstīm.

Tas ļautu tādām valstīm kā Vācija, Austrija, Francija un Zviedrija pastiprināt un paplašināt uz laiku atjaunoto robežkontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!