Foto: RIA Novosti/Scanpix

2009.gadā Londonā notikušajā G20 samitā ASV Nacionālās drošības aģentūra mēģinājusi noklausīties toreizējā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva telefonsarunas, atsaucoties uz laikrakstu "The Guardian", vēsta ārvalstu prese.

"The Guardian" atsaucas uz dokumentiem, kurus nopludinājis bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Edvards Snoudens.

Šis ziņojums liecinot, ka ASV un britu izlūkdienesti samita laikā centušies atšifrēt Madvedeva un citu Krievijas delegātu satelītsakaru zvanus uz Maskavu. To, vai operācija bijusi veiksmīga, laikraksts nevēsta.

Laikraksts ziņo, ka specdienesti pēc britu valdības rīkojuma elektroniski izsekojuši ārvalstu politiķus, kuri piedalījušies "Lielā divdesmitnieka" sanāksmē Londonā. Dienesti kontrolējuši e-pastu saraksti un politiķi telefonsarunas. Īpaša uzmanība pievērsta arī Dienvidāfrikas un Turcijas politiķiem.

Politiķi izsekoti, izmantojot specdienestu ierīkotās interneta kafejnīcas, kā arī samita dalībniekiem piederošos viedtālruņus "Blackbery". Caurām diennaktīm šajā politiķu novērošanā bija iesaistīti 45 analītiķi, kuri par katru pārtverto zvanu gatavojuši īsas atskaites. Iegūto informāciju dienesti nodeva britu valdībai.

Informāciju dienesti ieguva reālā laikā, nevis ar atpakaļejošu datumu un tas ļāva iegūtās ziņas izmantot pārrunās ar valstīm. Metodes, kuras dienesti izmantojuši, nodēvētas par revolucionārām spiegošanā.

Informāciju par spiegošanu G20 sanāksmē britu laikraksti publicēja laikā, kad atklāja G8 sanāksmi, kura šogad notiek Ziemeļīrijā. 16.jūnija Krievijas prezidents Vladimirs Putins negaidīti atcēla savu dalību G8 sanāksmē.

To, kā valstis reaģējušas uz šim ziņām, pagaidām netiek ziņots.

Jau vēstīts, ka laikraksti "The Washington Post" un "The Guardian" iepriekš ziņoja, ka NSA ielauzusies interneta gigantu - tostarp "Microsoft", "Google", "Facebook" un "Apple" - serveros, lai iegūtu videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastu saraksti.

Šie atklājumi sekoja "The Guardian" rakstam par spiegu aģentūras veikto masveida telefonsarunu noklausīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!