Foto: AP/Scanpix

Krievijas Izmeklēšanas komiteja, šķetinot opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietu, noskaidrojusi personu, kura apbruņojusi nozieguma izpildītājus un solījusi viņiem finansējumu, atsaucoties uz izmeklēšanai tuvu avotu, vēsta laikraksts "Kommersant".

Izmeklētājiem ir zināms vārds uz uzvārds personai, kura saskaņā ar aizdomās turētā Zaura Dadajeva liecībām nodrošinājusi grupas biedrus ar automašīnu ZAZ un pistoli slepkavības izpildīšanai, kā arī solījusi katram nozieguma dalībniekam piecus miljonus rubļu (79 784 eiro).

Slepkavības organizētājs un, iespējams, arī pasūtītājs nozieguma izpildītājiem stādījies priekšā kā "Rusļiks". Pagaidām šī persona vēl nav izsludināta meklēšanā un tiek vākti papildu pierādījumi, jo par "Rusļiku" ir liecinājis tikai Zaurs Dadajevs, kurš sadarbojas ar izmeklētājiem. 

Potenciālā aizdomās turētā personība netiek atklāta, bet zināms, ka viņš ir apsūdzēto tautietis – čečens, norāda laikraksts.

Izmeklētāji iepriekš atteicās no sākotnējās versijas par Ņemcova slepkavības reliģiskajiem motīviem, atgādina "Kommersant". Tika minēts, ka čečeni Ņemcovu varētu būt nogalinājuši par viņa pausto nosodījumu janvārī notikušajam islāmistu uzbrukumam satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē.

Noskaidrots, ka neviens no apsūdzētajiem nav personīgi pazinis Ņemcovu, bet vairums figurantu pat nav zinājuši par viņa eksistenci. Turklāt aizdomās turēto radinieki norāda, ka neviens no apsūdzētajiem nav bijis īpaši reliģiozs, uzsver laikraksts.

Izmeklētāji tagad sliecas uz versiju, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība, kas organizēta caur vairākiem starpniekiem, ziņo "Kommersant".

Tikmēr apsūdzētā Zaura Dadajeva advokāts laikraksta korespondentam norādījis, ka viņš nav neko dzirdējis, ka izmeklētājiem būtu kādas ziņas par pasūtītājiem. "Un mans klients arī man neko tādu nav teicis, mēs par to neesam runājusī," teicis advokāts.

Vēstīts, ka Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs 27. februāra vakarā ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts Maskavas centrā netālu no Kremļa.

Atbilstoši izmeklētāju versijai Ņemcova slepkavības organizētājs un izpildītājs ir Čečenijas bataljona "Sever" karavīrs Zaurs Dadajevs. Iesākumā viņš atzinās slepkavībā, bet vēlāk paziņoja, ka atzinies, pakļaujoties spiedienam.

Līdzās Dadajevam Ņemcova slepkavības lietā aizturēti vēl vairāki čečeni, bet viens - Bislans Šamajevs - aizturēšanas laikā zaudēja dzīvību granātas sprādzienā.

8.martā Besmanojes tiesa arestēja Dadajevu, Šadidu un Anzoru Gubaševus, Ramzatu Bahajevu un Tamerlanu Eskerhanovu. Viņiem Ņemcova slepkavības lietas gaitā izvirzītas apsūdzības pēc pantiem "Slepkavība" un "Nelikumīga ieroču aprite".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!