Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers (attēlā pa kreisi) pēc Donalda Trampa inaugurācijas prezidenta amatā kļūs par starpnieku starp Savienotajām Valstīm un Krieviju, vēsta Vācijas laikraksts "Bild", atsaucoties uz avotiem Eiropas specdienestos.

Kisindžers jau ir sācis izstrādāt jaunās administrācijas plānu attiecību normalizācijai ar Maskavu.

Bijušais valsts sekretārs uzskata, ka laikā, kad nostiprinās Ķīna, dialogs ar Kremli ir pareizs solis.

Atbilstoši laikraksta informācijai Kisindžers aicina atzīt Krievijas dominanci bijušajās padomju republikās.

Turklāt atbilstoši plānam Trampam būs jācenšas panākt Maskavai noteikto sankciju atcelšana.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs otrdien paziņoja, ka Kremlī Kisindžeru uzskata par par ekspertu ar lielām zināšanām, taču par to, kā šīs zināšanas izmantot, ir jālemj ASV.

"Katrā ziņā Kisindžers joprojām ir viens no gudrākajiem politiķiem, gudrākajiem ekspertiem, kam tostarp ir ļoti dziļas zināšanas par Krievijas jautājumiem un un Krievijas un ASV attiecību jomā," žurnālistiem sacīja Peskovs.

"Bez šaubām, ja šīs eksperta zināšanas un desmitgadēm ilgi krātā ļoti bagātā pieredze kaut kādā veidā būs pieprasīta, mēs to tikai apsveiktu. Taču katrā ziņā, šīs pieredzes izmantošana nav mūsu jautājums, tas ir mūsu amerikāņu kolēģu jautājums. Un mēs tajā nevaram iejaukties," piebilda Kremļa pārstāvis.

Kisindžers atradās ASV diplomātijas vadībā no 1973. līdz 1977.gadam un bija iniciators "spriedzes mazināšanas" politikai ASV un PSRS attiecībās.

Sodot Krieviju par agresiju Ukrainā, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!