Foto: PantherMedia/Scanpix

Maskava vēlas apmainīt Vācijā šomēnes notiesāto krievu spiegu pāri pret vismaz vienu cilvēku, kurš saistībā ar apsūdzībām par spiegošanu Rietumu labā arestēts Krievijā, pirmdien vēsta laikraksts "Kommersant".

Krievijas slepenie dienesti vēlas panākt, ka Krievijai tiek nodoti atpakaļ divi spiegi, kas ir pazīstami tikai ar saviem segvārdiem kā Andreass un Heidruna Anšlāgi un kas vairākas desmitgades Vācijā pavadījuši kā "guļošie" aģenti.

Īstenojot spiegu apmaiņu Aukstā kara stilā, Maskava tad vienlaicīgi varētu nodot Rietumiem vismaz vienu spiegu, kas Krievijas noslēpumus nodevis Berlīnei vai tās sabiedrotajiem.

"Konsultāciju process [ar Vāciju] par iespējamu apmaiņu sācies tikai nesen - pēc viņu notiesāšanas" 2.jūlijā, informācijas avots Krievijas slepenajā dienestā sacījis laikrakstam.

"Mēs mūsu cilvēkus dabūsim no turienes laukā," piebildis avots.
Maskava jautājumu par apmaiņu atlikusi līdz prāvas noslēgumam, lai nogaidītu, vai prāvas gaitā neatklāsies kādi jauni dati par izlūku identitāti.

Augstākā reģionālā tiesa Štutgartē piesprieda ar Andreasa Anšlāga vārdu pazīstamajam vīrietim sešarpus gadus cietumā, bet ar Heidrunas Anšlāgas vārdu zināmajai sievietei - piecarpus gadus.

Pāra advokāts Horsts Dīters Peške laikrakstam apliecināja, ka apmaiņa var "notikt kurā katrā laikā".

No ieslodzījuma Krievijā varētu tikt atbrīvots Andrejs Dumenkovs, kurš par mēģinājumu nodot Vācijai krievu raķešu rasējumus 2006.gadā tika notiesāts uz 12 gadiem cietumā, norādīja laikraksts.

Tiek minēts arī Krievijas drošības dienesta bijušā pulkveža Valērija Mihailova vārds. Viņš 2012.gadā par spiegošanu ASV labā tika notiesāts uz 18 gadiem cietumā.

Šādas apmainīšanās ar spiegiem, kas ir labi pazīstamas no Aukstā kara gadiem un Džona le Karē romāniem, ir pieredzētas arī postpadomju Krievijā.

Krievija un ASV 2010.gadā vienojās par desmit ASV notvertu Krievijas "guļošo" aģentu apmaiņu pret četriem cilvēkiem, kas Krievijā bija notiesāti par spiegošanu Rietumu labā.

Desmit Krievijas spiegi, arī elegantā aģente Anna Čapmane, tā rezultātā tika nogādāti Maskavā, kur viņus personīgi sveica prezidents Vladimirs Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!