Foto: Reuters/Scanpix
Francijas Nacionālās frontes (FN) līderes Marinas Lepēnas palīgi izveidojuši "modernu ofšora sistēmu" naudas slēpšanai, atsaucoties uz "Panamas dokumentiem", otrdien ziņo laikraksts "Le Monde".

Sistēmas ietvaros nauda tika nosūtīta uz Honkongu, Singapūru, Britu Virdžīnu salām un Panamu, lai izvestu to no Francijas caur ofšora kompānijām un fiktīviem darījumiem, izvairoties no Francijas naudas atmazgāšanas apkarošanas iestādēm, ziņoja "Le Monde".

Viena no galvenajām personām šajā FN izveidotajā sistēmā ir Frederiks Šatiljons, kurš vada uzņēmumu "Riwal", kura pasākumu rīkošanas pakalpojumus izmantojuši vairāki partijas politiķi.

"2012. gadā tieši pēc prezidenta vēlēšanām Frederiks Šatiljons (..) vienojās par 316 000 eiro izņemšanu no "Riwal" un pārvietošanu prom no Francijas," ziņoja "Le Monde".

Pēc tam šī nauda mēroja sarežģītu ceļu, tostarp ieplūstot Honkongā bāzētā ofšora uzņēmumā "Time Dragon", kura māteskompānija atrodas Britu Virdžīnu salās un kuras darbību pārrauga Panamas juridiskā firma "Mossack Fonseca".

Kā ziņots, no "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

"Panamas dokumentos" minēti 12 pašreizējie vai bijušie valstu vai valdību vadītāji, tostarp Islandes un Pakistānas premjeri, Ukrainas un Ķīnas prezidenti un Saūda Arābijas karalis, kā arī tādas sporta un kino zvaigznes kā Džekijs Čans.

Šatiljons pirmdien paziņoja, ka sistēma ir pilnīgi likumīga, un FN uzsvēra, ka tai nav nekādas saistības ar "Panamas dokumentiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!