Foto: AFP/Scanpix

Atzīstot neveiksmi, ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija pārtraukusi Pentagona 500 miljonu dolāru programmu Sīrijas mēreno nemiernieku apmācīšanai un apbruņošanai, piektdien vēsta laikraksts "The New York Times".

Laikraksts ziņo, ka Pentagona amatpersonas jau piektdien paziņos par programmas beigšanu.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters vizītē Londonā kopīgā preses konferencē ar Lielbritānijas aizsardzības ministru Maiklu Falonu sacīja, ka nav bijis apmierināts ar programmas sākotnējiem rezultātiem, tādēļ attīstītas vairākas citas pieejas.

Viņš piebilda, ka pavisam drīz prezidents Obama nāks klajā ar paziņojumu par šo programmu.

Kāda augsta ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona atklāja, ka mērenie Sīrijas nemiernieki vairs netiks vervēti iziet apmācības Jordānijā, Katarā, Saūda Arābijā vai Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE). Tā vietā Turcijā tiks izveidots daudz mazāks apmācību centrs, kur neliela grupa kaujinieku, pārsvarā nemiernieku grupējumu līderi, tiks apmācīti militāro operāciju manevros, piemēram, kā izsaukt aviācijas uzlidojumus.

Lai gan daudzas jaunās pieejas detaļas vēl nav izstrādātas, Obama ierosināja stratēģijas maiņu pagājušajā nedēļā divās augsta līmeņa sanāksmēs, kurās piedalījās nacionālās drošības un ārpolitikas padomnieki, atklāja vairākas amerikāņu amatpersonas.

Programmas mērķis bija pirmā gada laikā sagatavot 5400 kaujinieku un nākamo trīs gadu laikā 15 000.

Tomēr jau pirmie mēģinājumi bija neveiksmīgi. Daudzi no pirmajiem sagatavotajiem kaujiniekiem Sīrijā tika sakauti vai pārbēga radikālo grupējumu pusē.

Kāda ASV amatpersona sacīja, ka tūkstošiem kaujinieku apmācīšana nav bijusi pareizā pieeja un tagad tas visiem esot skaidrs.

Amatpersona sacīja, ka apmācības tika apturētas ar iespēju tās atsākt, ja situācija mainīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!