Foto: Reuters/Scanpix

Hamburgas centrālajā stacijā ceturtdien ieradis vilciens ar simtiem aktīvistu, kuri gatavojas protestēt pret G20 samitu, kas piektdien sāksies Vācijas otrajā lielākajā pilsētā. Vilciena reisa organizatori ziņoja, ka tajā bijušas vietas 1000 cilvēkiem.

Privāti nofraktētais vilciena sastāvs devās ceļā trešdienas naktī Bāzelē un apstājās vairākās pieturās Vācijas Bādenes-Virtembergas, Hesenes un Ziemeļreinas-Vestfālenes zemēs. Ierodoties Hamburgā, pasažieriem uzreiz netika atļauts atstāt staciju un ieplūst pilsētas centrā. Viņi visi tika pārbaudīti, izkāpjot no vilciena. Ap plkst. 9.30 (plkst. 10.30 pēc Latvijas laika) policija tviterī paziņoja, ka nekādi incidenti nav notikuši un protestētāji pametuši staciju.

Arī iepriekšējā vakarā Bāzelē šī vilciena pasažieri tika rūpīgi pārbaudīti, kā rezultātā vilciens sāka ceļu četras stundas vēlāk par plānoto laiku. Hamburgā kopumā tika pārbaudīti 210 cilvēki, paziņoja policija, kura arī atsavinājusi gāzes maskas, sejas maskas un aizsargbrilles. 33 cilvēkiem tika liegta iebraukšana Vācijā. Vienu no viņiem meklēja Šveices policija.

Jau vēstīts, ka Hamburga gatavojas vardarbīgiem tā dēvēto antikapitālistu protestiem, kam paši tā rīkotāji devuši nosaukumu "Laipni lūgti ellē". Jau otrdienas vakarā policija bija spiesta izmantot asaru gāzi un ūdensmetēju, lai likvidētu protestētāju patvaļīgi ierīkoto nometni vienā no Hamburgas parkiem. Sadursmēs pieci cilvēki tika ievainoti.

Tiek prognozēts, ka Hamburgā kopumā ieradīsies vairāk nekā 100 000 protestētāju, un kārtības uzturēšanā iesaistīti aptuveni 20 000 policistu, kuru rīcībā ir gan bruņumašīnas, gan helikopteri, gan novērošanas bezpilota lidaparāti. Izveidots arī aizturēto izvietošanas centrs, kurā paredzētas vieta 400 cilvēkiem.

Policija paziņoja, ka protestētāji tiek turēti aizdomās arī par Hamburgā naktī uz ceturtdienu notikušo uzbrukumu autoražotāja "Porsche" salonam, kur tika sadedzinātas astoņas automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!