Foto: AP/Scanpix

Landtāga vēlēšanās Vācijas federālajā zemē Ziemeļreinā-Vestfālenē svētdien uzvarējusi valsts kancleres Angelas Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu savienība (CDU), sakaujot bijušā Eiropas Parlamenta prezidenta Martina Šulca vadīto Sociāldemokrātisko partiju (SPD).

CDU vēlēšanās ieguvusi 34,3% balsu, bet SPD - 30,6% balsu, liecina telekanāla ZDF aplēses.

Uzņemoties atbildību par sociāldemokrātu zaudējumu vēlēšanās, no federālās zemes premjeres un SPD organizācijas vadītājas amatiem atkāpusies Hannelore Krafta, kas bija Zieļreinas-Vestfālenes premjere kopš 2010. gada un valdīja koalīciju ar "zaļajiem".

11,8% balsu saņēmusi liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), 7,8% balsu - eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), 6,1% balsu - "zaļie", bet 5% balsu - partija "Kreisie ("Die Linke"), rāda ZDF aplēses.

Ziemeļreinā-Vestfālenē mīt 18 miljoni no 82 miljonus lielā Vācijas iedzīvotāju kopskaita, un tāpēc vēlēšanas šajā zemē tradicionāli tiek uzskatītas par indikatoru vāciešu politiskajam noskaņojumam visas valsts mērogā. Tas ir īpaši svarīgi pirms 24. septembrī paredzētajām Bundestāga vēlēšanām, kurās Merkele pretendēs uz ceturto termiņu kanclera krēslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!