Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Laosas dienvidaustrumos, kur pagājušajā nedēļā pēc nepabeigta hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta pārraušanas izraisījās katastrofāli plūdi, no saviem applūdušajiem mitekļiem izglābti vairāk nekā 10 000 cilvēku, kas tagad mitinās patversmēs.

Deviņas patversmes izbūvētas Atepī provinces Sanamksajas rajonā un viena Čampāsakas provinces Pakksongas rajonā, pirmdien vēsta izdevums "Vientiane Times".

Tomēr ar šīm patversmēm nav pietiekami, lai nodrošinātu visu plūdu upuru vajadzības, sacīja Atepī veselības departamenta vadītāja.

"Daudziem cilvēkiem ir vajadzīgs lielāks atbalsts, jo plūdi viņiem atņēma visu," viņa piebilda.

Daži upuri sirgst ar ādas infekcijām un diareju. Lielākos apjomos nepieciešama pārtika, dzeramais ūdens, medikamenti un segas.

Augstā plūdu līmeņa dēļ 123 joprojām bezvēsts pazudušo cilvēku meklēšanas operācijas ir ārkārtīgi sarežģītas.

Kā ziņo Laosas valsts mediji, traģēdijā dzīvību zaudējuši 27 cilvēki. Tomēr vietējie iedzīvotāji sociālajos medijos norādījuši, ka patiesais upuru skaits varētu būtu ievērojami lielāks, ņemot vērā oficiālās informācijas aprites gausumu un komunistu valdības nevēlēšanos sniegt ziņas.

Pagājušo pirmdien, kad tika pārrauts spēkstacijas "Xepian-Xe Nam Noy" nepabeigtais aizsprosts, pāri dambim avārijas vietā gāzās piecu miljardu kubikmetru lielas ūdens masas, savā ceļā appludinot tūkstošiem māju.

Laosas premjerministrs Thongluns Sisulits svētdien solīja, ka tiks izveidota komanda, kas veiks izmeklēšanu "visatbildīgākajā, caurskatāmākajā un taisnīgākajā veidā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!