"Latvenergo" un "Eesti Energia" iespējamā apvienošanās izraisītu elektroenerģijas cenu pieaugumu Igaunijā, vēstī igauņu laikraksts "Postimees".
Tajā teikts, ka pēc abu enerģētikas kompāniju apvienošanās elektrības cenas Igaunijā varētu pietuvināties cenu līmenim Latvijā, kur patlaban par kilovatstundu elektroenerģijas mājsaimniecībām jāmaksā 1,10 igauņu kronas pretstatā 0,75 kronu tarifam, kāds ir spēkā Igaunijā.

"Eesti Energia" vadītāji paziņojuši, ka elektroenerģijas tarifi, varētu saglabāties atšķirīgi arī pēc enerģētikas kompāniju apvienošanās, raksta "Postimees".

"Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Gunars Oks žurnālistiem teica, ka ciešāka sadarbība starp abām kompānijām ļaus ietaupīt 15-20 procentus no plānotā investīciju apjoma.

Lai gan apvienošanās ļautu kompānijām samazināt izdevumus, eksperti norāda, ka sliktākajā gadījumā pēc apvienošanās plāna īstenošanas elektrības cena Igaunijā tomēr pieaugs līdz pašreizējam līmenim Latvijā atkarībā no tā, kādus sadarbības veidus kompānijas izvēlēsies, raksta "Postimees".

Tas nozīmē, ka pašreizējais tarifs mājsaimniecībām, kas ir 0,75 kronas par kilovatstundu, palielinātos vairāk nekā par vienu trešdaļu.

Pēc Oka vārdiem, būtu naivi cerēt, ka pēc apvienošanās elektrības cenas samazināsies, jo Igaunija patlaban ir viena no Eiropas valstīm, kur ražo lētāko elektroenerģiju.

Igaunijas enerģētikas tirgus inspekcija ir pret "Latvenergo" un "Eesti Energia" apvienošanos, jo pēc abu monopolkompāniju apvienošanās elektrības cena pieaugs līdz līmenim, kāds ir valstī ar augstāko elektrības tarifu, paziņoja inspekcijas direktors Alans Seps. Tomēr Igaunijā nav likuma, kas dotu iespēju enerģētikas tirgus inspekcijai vai konkurences padomei aizliegt apvienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!