Foto: Reuters/Scanpix
Pirms nepilnām divām nedēļām kāda latviešu ģimene nonākusi situācijā, kad britu sociālie dienesti teju atņēmuši viņiem bērnus, vēsta izdevums "Telegraph".

Viss aizsācies pirms nepilnām divām nedēļām. Skolotāja uz kāda bērna kakla pamanījusi nelielu zilumu un par to ziņojusi sociālajam dienestam, kas pēcāk atklājis vēl vienu zilumu uz bērna kājas.

Sociālo dienestu pārbaudītais bērns ir atvase latviešu-krievu ģimenē.

Saskaņā ar "Telegraph" vēstīto sociālais darbinieks piespiedis vecākus parakstīt dokumentu, kurā viņi atzīst, ka zilumus bērns ieguvis vecāku vainas dēļ. Pēcāk gan vecāki to nolieguši. Tāpat ģimenei atņemtas pases un bērnu vecākiem aizliegts atrasties mājās no pulksten 21 līdz 7, bērnu pieskatīšanu uzticot vecmāmiņai.

Kad tapis skaidrs, ka dienesti grasās bērnus izņemt no ģimenes un nodot adopcijai, ģimene devusies uz Īrijas galvaspilsētu Dublinu. Taču tur viņus pārtvēris "tīkls", kas palīdz notvert no Lielbritānijas sociālajiem dienestiem bēgošos vecākus. Viens no sociālajiem darbiniekiem gan bērnu vecākus raksturojis kā inteliģentus un kulturālus cilvēkus.

Dublinā esošā Latvijas vēstniecība ģimenei izsniegusi pagaidu pases un rezervējusi lidojumu uz Rīgu. Uzzinot par ģimenes plāniem atgriezties Latvijā, britu tiesnesis izdevis orderi, liekot ģimenei doties atpakaļ uz Lielbritāniju.

Lidostā ģimeni aizturējuši seši policisti, taču pēc visu ģimenes locekļu nopratināšanas viņi atbrīvoti. Ģimenes nedienas turpinājušās arī Rīgā, kur viņus apturējusi policija. Taču pēc īsas vārdu apmaiņas situācija atrisinājusies.

Pēdējo gadu laikā Lielbritānijā pieaudzis latviešu ģimeņu skaits, kurām atņemti bērni. 2012. gadā tādas bija vien septiņas, 2013. gadā 40, bet 2014. gadā jau 89.

Jau ziņots par gadījumu, kad Lielbritānijas sociālie dienesti izņēma no ģimenes Latvijas pilsones Lailas Brices meitu. Sieviete vērsās Latvijas varas iestādēs, lūdzot palīdzību meitas atgūšanā.

Brices pārstāve advokāte Aija Osmane pavēstīja, ka 28. oktobrī Lielbritānijas tiesa atstājusi negrozītu iepriekšējo lēmumu par Brices meitas Katrīnas adopciju. Tāpat Lielbritānijas tiesa uzskata, ka Bricei nav tiesību pārsūdzēt šo spriedumu. Tiesa atsaukusies uz iepriekšējo procesu par bērna adopciju. Osmane informēja, ka patlaban nepieciešams iegūt papildus informāciju par tiesas spriedumu, taču paredzams, ka Brice varētu vērsties ECT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!