Foto: Reuters/Scanpix

Latvija organizācijas "Reportieri bez robežām" veidotajā starptautiskās preses un vārda brīvības reitingā pakāpusies par divām pozīcijām – no 39. uz 37. pozīciju, tādejādi šā gada reitingā Latvija apsteigusi Amerikas Savienotās Valstis, kas ierindojušās tikai 46.pozīcijā.

Reitingā gan Latvija atpaliek no Baltijas kaimiņiem - Igaunija 2014.gada preses brīvības reitingā saglabājusi 11.vietu, bet Lietuva no 33.vietas pakāpusies līdz 32.vietai.

ASV “nokritusi” par veselām 14 pozīcijām zemāk, galvenokārt tāpēc, ka ASV valdība un tiesu sistēma iejaukusies žurnālistu darbā, kas saistīts ar bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena skandālu.

No Eiropas Savienības (ES) valstīm pamatīgu kritumu turpina piedzīvot demokrātijas dzimtene Grieķija, kas no 88.pozīcijas nolaidusies līdz 99.vietai. Grieķija pēdējo piecu gadu laikā reitingā noslīdējusi par 50 vietām zemākā pozīcijā. Jau vēstīts, ka pērn Grieķijas valdība slēdza Grieķijas sabiedrisko televīziju, pamatodama to ar līdzekļu trūkumu.

Reitinga pašā augšgalā atrodas Somija, kas pirmo vietu noturējusi jau ceturto gadu pēc kārtas. Somijai sarakstā seko Nīderlande un Norvēģija.

Par valstīm, kurās “būt žurnālistam ir kā dzīvot ellē”, nodēvētas Turkmenistāna, Ziemeļkoreja un Eritreja. Šīs valstis arī ieņem pēdējās vietas preses un vārda brīvības reitingā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!