Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas aktieris, seriāla "Interni" galvenais varonis Ivans Ohlobistins, kurš iekļauts Latvijas tā saucamajā "melnajā sarakstā" norāda, ka ukraiņiem nāvi nav vēlējis un noliedz, ka to tādu būtu rakstījis, sakot, ka viņa sociālā tīkla "Twitter" profils bijis uzlauzts, vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

"Sākumā sajūta ir, ka tevi izjoko. Muļķīgi taču, ka aktierim liedz uzstāties Ārlietu ministrija. Ja, teiksim, es kā aktieris radu kaitējumu Latvijai vai Igaunijai, tad attiecīgu spriedumu es sagaidītu no Latvijas vai Igaunijas Kultūras ministrijas," intervijā norādīja Ohlobistins, komentējos savu iekļaušanu Latvijas "melnajā sarakstā", kas notika oktobra vidū. Vēlāk to izdarīja arī Igaunijā. Abās valstīs bija paredzētas viņa lekcijas un sarunas ar cilvēkiem.

"Esmu nolēmis pasludināt par Latvijai nevēlamu personu Ivanu Ohlobistinu, ņemot vērā izteikumus, kas vērtējami kā etnisku naidu kurinoši," tā savā sociālā tīkla "Twitter" profilā bija norādījis ārlietu ministra Edgars Rinkevičs (V), tālākā ierakstā paskaidrojot, par kādiem izteikumiem ir runa "Īsi: "nāvi ukraiņiem", "gejus jādedzina krāsnīs" utt., jebkuras tiesiskas valsts Krimināllikuma definētu noziegumu liste..."

Nekādu oficiālu dokumentu par iekļaušanu "melnajā sarakstā" Ohlobistins nav saņēmis ne no Latvijas, ne Igaunijas, un to uzzinājis no masu medijiem.

Komentējot konkrētos izteikumus, piemēram, par homoseksuāliem cilvēkiem, viņš intervijā norāda: "Pat ja mani vārdi izklausās asi... Es neteicu, kā viņus jādedzina. Tas nav nekas vairāk par metaforu. Bībelē viss ir skaidri rakstīts, tur ir stāsts par Sodomu un Gomoru. Es uzskatu, ka viņus piespiedu kārtā jāārstē, uz piespiedu ārstēšanu es visus labprāt aizsūtītu ar lielāko prieku. Dedzināt nevienu es neaicinu, un pats to nedarīšu."

Savukārt jautājumā par Ukrainu, Ohlobistins norāda: "Esmu krievu cilvēku pusē, Ukrainas Dienvidaustrumu lietā. Jo tur notiek vienkārši zvērības, soda bataljoni, civiliedzīvotāju bombardēšana. Man informācija ir no tiem reģioniem, tur man dzīvo daudz paziņu."

Taču nonāvēt ukraiņus viņš nav aicinājis. Viņa komentārs, uz ko atsaucas Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), visticamāk, ir domāts ieraksts "Twitter" profilā, kas šobrīd ir dzēsts. Tajā bija teikts: "Vēlos, lai pie jums [Ukrainā] uzspridzina visus energoblokus, un jūs visi mirtu."

Intervijā Ohlobistins noliedz, ka būtu ko tādu rakstījis, sakot: "Es to nerakstīju, manu "twitter" profilu uzlauza, pats vispār biju atpūtā Spānijā."

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka piektdien, 24. oktobrī, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) "melnajā sarakstā" iekļāva Kievijas aktieri Ohlobistinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!