Glābēji joprojām cer atrasts izdzīvojušos lavīnas apraktajā viesnīcā Itālijas Abruco reģionā, kuru trešdien satricināja virkne zemestrīču, vēsta raidsabiedrība BBC.

Glābēju komandas turpinājušas darbus visu nakti, meklējot vismaz 25 joprojām pazudušos cilvēkus, kuri atradušies "Hotel Rigopiano" viesnīcā. Pirms tam tika atrasti divi bojāgājušie un divi izdzīvojušie, kas lavīnas brīdī atradās ārpus viesnīcas.

Lai gan nav fiksētas nekādas dzīvības pazīmes, glābēji nav atmetuši cerības atrast vēl kādu izdzīvojušo. "Viesnīcas augšējās daļas vairs nav – istabas ir pilnas ar sniegu," pastāstīja glābēju pārstāvis.

"Bet tur ir vairāki stāvi un mēs domājam, ka vairums cilvēku ir pirmajā stāvā, ne otrajā vai trešajā. Tas ir ļoti sarežģīti, bet tik un tā mēs ceram, ka tur joprojām varētu būt kāds dzīvs," viņš pauž cerību.

Foto: AP/Scanpix

"Cerība ir vienmēr, ja cerības nebūtu, glābēji nedarīti visu, ko spēj," aģentūra "Reuters" citē Itālijas civilās aizsardzības departamenta vadītāju Fabricio Kurcio.

Domājams, ka pēc zemestrīcēm viesnīcas iemītnieki pulcējās pirmajā stāvā, gaidot evakuāciju. Viesnīcā bija reģistrēti 22 viesi, tostarp bērni, un septiņi darbinieki. Taču glābēji norāda, ka tur varētu būt bijuši pavisam 35 cilvēki.

Foto: AP/Scanpix

Lavīna viesnīcu skārusi trešdien laika posmā no 16.30 līdz 17.40 pēc vietējā laika, liecina zvani un ziņojumi, kas saņemti no ēkā esošajiem cilvēkiem. Sniega masa daļēji sagrāvusi ēkas jumtu un, saskaņā ar dažām ziņām, pārbīdījusi ēku 10 metrus no tās pamatiem.

Foto: AFP/Scanpix

Viens izdzīvojušais stāsta, ka izgājis ārā, lai paņemtu mantas no automašīnas. "Mani pārklāja sniegs, bet man izdevās tikt ārā. Automašīna nebija aprakta un es gaidīju glābējus," stāsta Džiampiero Parete, kura sieva un divi bērni palikuši viesnīcā.

Glābēju ierašanos apgrūtināja biezais sniegs un kritušie koki, tāpēc viesnīca sasniegta vien ceturtdien 4.30 pēc vietējā laika. Ārkārtas dienestiem nācās sākumā atrakt ceļu transportam, bet glābējiem uz nelaimes vietu doties uz slēpēm.

Vēstīts, ka trīs spēcīgākās no zemestrīcēm, kas trešdien satricināja Itālijas vidieni, bijušas 5,3; 5,7 un 5,6 magnitūdu stipras – tās visas notikušas vienas stundas laikā. Pavisam fiksētas 10 zemestrīces, kas stiprākas par četrām magnitūdām un notikušas 10 kilometru rādiusā ap Amatriči, kas tika pamatīgi izpostīta pērnā gada oktobrī notikušā zemestrīcē.

Situāciju apgrūtina apstākļi, ka pēdējās dienās Itālijā ir uzsnigusi bieza sniega sega. Amatričes apkārtnē bez apstājas snidzis 36 stundas, vietām sniega kārtai sasniedzot pat piecu metru biezumu.

Tūkstošiem cilvēku palikuši bez elektrības, bet atsevišķi ciemi izolēti no ārpasaules, vēsta raidsabiedrība BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!