Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien aicināja glābt Vašingtonas un Maskavas vienošanos Sīrijas konflikta izbeigšanai.

Uzrunājot ANO Ģenerālo asambleju, viņš paziņoja, ka ASV un Krievijas vadītajam miera procesam "nav alternatīvas", un "šobrīd ir būtiski novērst šo vienošanos sagraušanu".

Sīrijas konfliktu neizdosies atrisināt, kamēr Vašingtona un tās sabiedrotie nesavaldīs opozīcijas nemierniekus, kas cīnās līdzās džihādistu grupējumam "Islāma valsts" un ar teroristu grupējumu Al Qaeda" saistītajai "Al Nusra frontei", uzsvēra Lavrovs

Viņš arī paziņoja, ka Krievijas militārā iejaukšanās konfliktā palīdzējusi "novērst Sīrijas valsts sabrukumu un sadalīšanos", kas ierautu Tuvos Austrumus vēl lielākā haosā.

Lavrovs ANO uzstājās pēc sarunām ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, kurš pavēstīja reportieriem, ka sarunās par Sīrijas pamiera atdzīvināšanu ir vērojams neliels progress. Diskusijas koncentrējas uz ASV priekšlikumu neļaut Krievijas un Sīrijas kara lidmašīnām pacelties gaisā virs noteiktām teritorijām, kas, pēc Kerija teiktā, atjaunotu "ticamību" pamieram.

Jau vēstīts, ka Sīrijas armija pirmdien paziņoja par pamiera beigām pēc tam, kad ASV gaisa triecienos tika nogalināti apmēram 60 Sīrijas karavīri. Vašingtona norāda, ka tas nenotika apzināti. Pamiera iespējas vēl vairāk grāva gaisa triecieni humānās palīdzības konvojam Alepo provincē, Uzlidojumā dzīvību zaudēja aptuveni 20 cilvēki, un vismaz 18 kravas automašīnas tika iznīcinātas.

Krievija veic uzlidojumus Sīrijā prezidenta Bašara al Asada atbalstam, un pastāv aizdomas, ka par konvoja bombardēšanu varētu būt atbildīga Maskava vai Asada režīma spēki.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!