Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien apsūdzējis Savienotās Valstis, ka tās apmācot Eiropas valstis kodolieroču lietošanā ar mērķi izmantot šos ieročus pret Krieviju.

"Kodolatbruņošanos kavē ASV taktiskie kodolieroči Eiropā," ANO Atbruņošanās konferencē Ženēvā paziņoja Lavrovs.

Viņš nāca klajā ar apgalvojumiem, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kurām nav kodolieroči, piedaloties plānošanā, kā izmantot ASV taktiskos kodolieročus, un piedaloties militārās mācībās, kas saistītas ar kodolieročiem.

"ASV armija apmāca Eiropas valstu bruņotos spēkus, kā izmantot taktiskos kodolieročus pret Krieviju," sacīja Lavrovs.

Viņš uzsvēra, ka "lietošanai gatavu ASV taktisko kodolieroču klātbūtne Eiropā ir ne tikai atliekas no Aukstā kara, bet acīmredzami agresīva nostāja".

Lavrovs aicināja Eiropas pilsoņus iestāties pret masu iznīcināšanas ieroču izvietošanu Eiropā, piebilstot, ka tos izvieto vienīgā valsts, kas jebkad izmantojusi kodolieročus.

Lavrovs arī pauda bažas par izmaiņām ASV nostājā pret kodolieročiem, ar to domājot Vašingtonas šī gada paziņojumu, ka Savienotās Valstis plāno atjaunot savu kodolarsenālu, attīstot jaunus taktiskos kodolieročus.

Vašingtona uzskata to par nepieciešamu soli, ņemot vērā Krievijas un Ķīnas uzvedību.

Lavrovs savukārt sacīja, ka šis solis "pazeminās kodolieroču izmantošanas slieksni".

ASV pārstāvis konferencē Roberts Vuds nosodīja Lavrova izteikumus.

"Šis ir tipisks Krievijas paziņojums (..), kurā tā cenšas vainot Savienotās Valstis par visu, kas ir slikts pasaulē," sacīja Vuds.

"Esmu pārsteigts, ka viņi nav nolēmuši vainot mūs par spēcīgo sniegputeni, (..) bet arī tas drīz var notikt," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!