Foto: AFP/Scanpix

Nav pilnīgi nekādu iespēju, ka Maskava aicinātu Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu atkāpties, un Krievija nepiedalās "režīma maiņas spēlē", par Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojumu piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Uz BBC jautājumu, vai ir kāda iespēja, ka Krievija aicinātu Asadu atkāpties, Lavrovs atbildēja: "Absolūts nē. Jūs zināt, ka mēs nepiedalāmies režīma maiņas spēlē. Mēs esam pret iejaukšanos iekšzemes konfliktos." "Es varu tikai teikt, ka ne mums lemt, kam būtu jāvada Sīrija. Tas ir jāizlemj sīriešiem," teica ministrs.

Sīrijas opozīcijas Nacionālā koalīcija ir norādījusi, ka Asada atkāpšanās ir priekšnosacījums, lai sāktos jebkādas miera sarunas. Lai gan Damaskas režīmā sabiedrotā un lielākā ieroču piegādātāja Maskava piekrīt, ka sarunas ir labākais veids konflikta risināšanai, Krievija tomēr neatbalsta šo opozīcijas priekšnosacījumu.

Lavrovs nākamajā nedēļā Londonā tiksies ar Lielbritānijas ārlietu ministru Viljamu Heigu, abas valstis informē, ka sarunu galvenais temats būs Sīrijas krīze, kurā kopš 2011. gada marta bojā ir gājuši aptuveni 70 000 cilvēku.

Lavrovs uzsver, ka neiejaukšanās Sīrijas iekšējās lietās ir principa jautājums un ka Asadam nav nodoma atkāpties. Ministrs uzskata, ka Krievijas un Londonas nostāja Sīrijas jautājumā nav nemaz tik atšķirīga. "Mēs abi vēlamies, lai Sīrija būtu vienota, būtu demokrātiska. Mēs abi vēlamies, lai Sīrijas cilvēki brīvi izvēlās veidu, kā vadīt valsti. Tā ir Krievijas pozīcija kopš krīzes sākuma," BBC citē Lavrovu.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. ANO lēš, ka Sīriju ir pametis jau miljons bēgļu. Vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu Sīrijas iekšienē. Gandrīz divus gadus ilgstošajā konfliktā gājuši bojā aptuveni 70 000 cilvēku.   

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!