Foto: AP/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzskata, ka meldonija jeb mildronāta iekļaušana sportā aizliegto vielu sarakstā ir uzbrukums Krievijas sportam, noprotams no viņa izteikumiem intervijā "Ren TV".

Kopš šī gada sākumā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā iekļautais Latvijā radītais preparāts atklāts jau vairāk nekā 100 sportistu analīzēs. No šiem atlētiem pazīstamākā ir viena no vadošajā tenisistēm Marija Šarapova. Lielākā daļa no pieķertajiem sportistiem ir no Krievijas, Centrālāzijas un Austrumeiropas.

Līdz šim politiķi atturējušies komentēt WADA lēmumu un galvenokārt publiskajās diskusijās iesaistījušies nozares profesionāļi. Savukārt Krievijas ārlietu ministrs to interpretē saspringtās politiskās situācijas gaismā.

Lavrovs par situāciju ironizē: "Tagad dopings ir tāds populārs stāsts. Ņemot vērā to, kas notiek mūsu rietumu partneru publiskajā telpā, es nebrīnīšos, ja drīz kāds paziņos, ka Krievijas Gaisa spēki un kopumā bruņotie spēki, un krievu diplomātija strādā dopinga ietekmē. Un šī iemesla dēļ paziņos, ka mums aizliegts piedalīties jebkādos globālos procesos. Nebrīnīšos." Šādi viņš atbildēja uz jautājumu, vai dopinga skandāls nav saskaņota kampaņa Krievijas diskreditēšanai.

Viņš uzsver, ka WADA neesot publicējusi nekādus pierādījumus, tam, ka mildronāts uzskatāms par dopingu. Viņš ir pārliecināts, ka šī viela aizliegta tādēļ, ka tā radīta Padomju Savienībā, lai arī Latvijas teritorijā. "Ja tas būtu noticis pēc tam, kad Latvija kļuva par tā sauktās civilizētās pasaules daļu, vai tad meldonijam būtu citāds liktenis?" jautā ministrs, uz šo retorisko jautājumu pats atbildi nesniedzot.

Mildronāta radītājs Ivars Kalviņš iepriekš medijiem stāstījis, ka sākotnēji preparāts tika izstrādāts padomju armijas vajadzībām - Afganistānas kara laikā karavīriem augstkalnu apgabalos retināta gaisa apstākļos tas palīdzējis izturēt daudz lielāku slodzi.

Meldonijs ir medikaments, kas ļauj izvairīties no sirds audu bojājumiem, kas nopietnākajos gadījumos var izraisīt sirdstrieku. Meldonijs ilgāku laiku bija WADA monitorērajamo vielu sarakstā, bet kopš 2016. gada 1. janvāra tas papildinājis oficiālo aizliegto vielu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!