Foto: EPA/LETA

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka uz pagājušās nedēļas nogalē Somijā aizturētā kuģa no Krievijas nebija valdības sūtītas kravas.

"Nekādas valdības kravas uz tā kuģa nebija," Lavrovs teica, atbildot uz žurnālistu jautājumiem. Viņš piebilda, ka notiek lietas apstākļu izmeklēšana.

Savukārt ārlietu ministra vietnieks Genadijs Gatilovs otrdien preses konferencē sacīja, ka "savu pozīciju šajā jautājumā jau esam izskaidrojuši vairākkārt. Jā, mēs veicām piegādes, pamatojoties uz iepriekš noslēgtiem līgumiem. Mēs to neslēpjam".

Viņš gan norādīja, ka pēdējā laikā nelegālas bruņojuma piegādes Sīrijai kļūst arvien plašākas. Krievijas ārlietu ministra vietnieks uzsvēra, ka Sīrijas konflikta militarizācija "noved pie vardarbības turpināšanās, upuriem un valsts sagraušanas".

Jau vēstīts, ka sabiedriskā raidorganizācija YLE piektdien vēstīja, ka Somijas muita izmeklē mēģinājumu kontrabandas ceļā no Krievijas caur Somiju uz nemieru pārņemto Sīriju aizvest bruņutransportiera detaļas.

Somijas muitas amatpersonas veic pārrobežu izmeklēšanu saistībā ar mēģinājumu caur valsti uz Sīriju eksportēt militāro aprīkojumu bez valdības atļaujas.

Sākotnējā izmeklēšanā tiek pārbaudīta 9600 kilogramu smaga krava, kas no kuģa "Finnsun" izkrauta Vuosāri ostā. "Finnsun" pieder kuģniecībai "Finnlines". Pagaidām saistībā ar izmeklēšanu ir iztaujāti vairāki "Finnlines" darbinieki, tostarp trīs kapteiņi un viens kapteiņa pirmais palīgs. Visi kuģa apkalpes locekļi ir Somijas pilsoņi, un neviens no viņiem nav aizturēts.

"Finnlines" informēja, ka krava kuģī tika iekrauta 20.decembrī Sanktpēterburgā.

Somijas muitai ir aizdomas, ka kompānija un tās kuģa apkalpe ir pārkāpusi militārā aprīkojuma eksporta aizliegumu.

Somijas Aizsardzības ministrija muitniekus informēja, ka neviens nav lūdzis atļauju valsti izmantot kā tranzītpunktu tamlīdzīgu preču pārvadāšanā.

Eiropas Savienība ir noteikusi aizliegumu bruņojuma un tā aprīkojuma eksportam uz Sīriju saistībā ar tur jau gandrīz divus gadus notiekošajiem nemieriem pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!