Foto: AFP/Scanpix/LETA

Opozīcijā esošie leiboristi otrdien paziņojuši, ka parlamentā neatbalstīs Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas iespējamo vienošanos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Leiboristu ēnu kabineta "Brexit" ministrs Keirs Stārmers norādīja, ka Mejas valdība piedāvā izvēli starp "patiesi sliktu un vēl sliktāku" vienošanos par turpmākajām attiecībām ar ES. Ja Lielbritānija panāks vienošanos ar Briseli par aiziešanu no bloka, tā vēl būs jāapstiprina gan Lielbritānijas, gan pārējo bloka dalībvalstu parlamentiem, taču pašreizējais spēku samērs, šķiet, ir nelabvēlīgs Mejas valdībai, kam trūkst parlamentārā vairākuma.

Uzstājoties ikgadējā leiboristu kongresā, Stārmers norādīja, ka deputāti, kas partiju pārstāv parlamentā, balsos pret "Brexit" vienošanos, ja tā tiks panākta saskaņā ar Mejas piedāvāto plānu, jo tas neatbilst leiboristu izvirzītajiem "sešiem kritērijiem", tai skaitā negarantē strādājošo tiesību aizsardzību un nesaglabā piekļuvi Eiropas tirgum.

Viņš uzsvēra, ka gadījumā, ja parlaments "Brexit" vienošanos noraidīs, būs jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas. "Ja tas nebūs iespējams, mums jābūt citām iespējām," piebilda Stārmers, norādot, ka vienai no šādām iespējām jābūt atkārtotam "Brexit" referendumam.

Stārmera pieļāvums par atkārtota referenduma rīkošanu, kurš nebija iekļauts iepriekš izplatītajā runas tekstā, izsauca zālē vētrainas ovācijas. Leiboristu līderis Džeremijs Korbins iepriekš iestājās pret jaunu "Brexit" referendumu, norādot, ka partijai esot jārespektē vēlētāju lēmums.

Lai gan vairums no 500 000 partijas biedru 2016.gadā balsoja par palikšanu ES sastāvā, daudzi no 257 leiboristu deputātiem parlamentā pārstāv tos vēlēšanu apgabalus, kuri atbalstīja izstāšanos no bloka.

Brendans Čailtons, kas pārstāv "Brexit" atbalstītāju grupu "Labour Leave", brīdina, ka partija zaudēs balsis, ja mēģinās apturēt Lielbritānijas aiziešanu no ES. Taču "Brexit" sarunām atrodoties faktiskā strupceļā, kamēr līdz nākamā gada 29.martam, kad Apvienotajai Karalistei no bloka jāaiziet, atlicis tikai nedaudz vairāk par pusgadu, uz Korbinu pieaug spiediens no to ierindas biedru puses, kas pieprasa atkārtotu referendumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!