Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Opozīcijā esošie leiboristi balsos pret jebkādu "Brexit" vienošanos, kuru varētu panākt Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, un, nepastājot dzīvotspējīgam izstāšanās scenārijam no Eiropas Savienības (ES), viņai nāksies amatu pamest vēl pirms Ziemsvētkiem, intervijā laikrakstam "Financial Times" paziņojusi leiboristu ēnu kabineta ārlietu ministre Emīlija Tornberija.

Paredzēts, ka Apvienotā Karaliste pametīs ES nākamā gada 29.martā, taču galīgā vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos un turpmākajām abu pušu attiecībām joprojām nav panākta, un, kamēr Meja izmisīgi cenšas pārliecināt gan Briseli, gan pašas partijas labējo spārnu par sava "Brexit" plāna dzīvotspēju, arvien skaļāk izskan balsis par atkārtota referenduma rīkošanu.

Par gatavību balsot pret "Brexit" vienošanos, ja Mejai tomēr izdotos tādu panākt, izteikusies arī daļa dumpinieku viņas pašas vadīto toriju rindās.

Ja dumpinieki to tiešām darīs, tad Mejas un visa "Brexit" procesa liktenis būs atkarīgs no leiboristiem, jo viņa nespēs nodrošināt parlamentā nepieciešamo 320 balsu vairākumu.

Tornberija sarunā ar "Financial Times" paudusi pārliecību, ka Mejas vadībā darbotiesspējīgu vienošanos vienkārši nav iespējams panākt.

Leiboristi izvirzījuši sešus priekšnoteikumus, kas jāizpilda, lai viņi atbalstītu "Brexit" vienošanos, taču Tornberija pauda šaubas, ka Mejas panākta vienošanās varētu apmierināt leiboristu prasības.

Vienlaikus viņa pauda šaubas, ka premjeres panāktā vienošanās varētu apmierināt arī torijus.

Tornberija pauda pārliecību, ka tuvāko mēnešu laikā nāksies izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, jo premjerministre neizturēs izšķirošo balsojumu par "Brexit" vienošanos.

"Viņi nav spējīgi vadīt valsti. Mums būs vispārējās vēlēšanas vai nu rudenī, vai pavasarī," izteikusies leiboristu pārstāve, piebilstot, ka viņa dotu priekšroku vēlēšanām, nevis vēl vienam "Brexit" referendumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!