Lietuvas Seims ceturtdien steidzamības kārtībā atbalstījis lēmumu par obligātā militārā dienesta atjaunošanu, vēsta portāls "Delfi.lt"

Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks uzsvēra, ka armijas komplektācija ir nepietiekama un ar profesionālajiem karavīriem robus aizpildīt tagad nav iespējams. Iesaukšana atgriežas uz pieciem gadiem – ģeopolitiskās situācijas dēļ, papildināja ministrs.

“Jūs zināt par notikumiem Ukrainā,” akcentēja Oleks.

Par obligātā dienesta atjaunošanu nobalsoja 112 deputāti, pret bija trīs, bet pieci atturējās.

Atjaunotā obligātā dienesta ilgums Lietuvā būs deviņi mēneši. Katru gadu plānots iesaukt 3000 – 3500 vīriešu vecumā no 19 līdz 26 gadiem. Pirmais iesaukums varētu notikt jau septembrī.

Vēstīts, ka Lietuvas Valsts aizsardzības padome februārī pieņēma lēmumu iniciēt obligātā militārā dienesta atjaunošanu. Tas nolemts ģeopolitiskās situācijas dēļ, kas ir mainījusies, paskaidroja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Kopš Lietuva pārgāja uz profesionālo armiju, dienestam pieteicās mazāk cilvēku par cerēto. Armijas vienību komplektācija ir tālu no ideālā, tāpēc iesaukšanas atjaunošana tiek uzskatīta kā efektīvs līdzeklis Lietuvas labākai sagatavošanai potenciālajam uzbrukumam, raksta "Delfi.lt".

Aprēķini liecina, ka iesaukto apmācīšana un uzturēšana Lietuvai izmaksātu gandrīz divas reizes lētāk nekā tāda paša skaita profesionālo karavīru sagatavošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!