Foto: AFP/Scanpix

Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna nokavējusi termiņu, līdz kuram viņai bija jāatmaksā Eiropas Parlamentam (EP) neatbilstoši iztērētie 298 000 eiro, trešdien paziņojusi EP preses pārstāve.

EP vēlas saņemt atpakaļ naudu pēc tam, kad tika noskaidrots, ka FN palīgi nelikumīgi saņēmuši finansējumu no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem par strādāšanu partijas labā Francijā.

Lepēnai tika dots laiks līdz otrdienas pusnaktij, lai atmaksātu daļu no naudas, bet viņa paziņoja, ka nemaksās.

Nākamie 42 000 eiro viņai jāatmaksā līdz 28. februārim.

Tā kā Lepēna atteikusies atdot naudu, EP ieturēs pusi no viņas EP deputāta algas, kas ir 8500 eiro, un pusi no naudas, kas viņai kā EP deputātei ik dienas tiek piešķirta ceļojumu izmaksu segšanai.

Sākot no marta, tiks aizturēti arī vairāk nekā 4300 eiro par iztērētajiem līdzekļiem biroja telpu un datoru īrei un telefona rēķinu samaksai.

EP piemērojis arī 3,5 % likmi par kavēšanos ar naudas atmaksu.

EP lielākās frakcijas – Eiropas Tautas partijas - vadītājs Manfrēds Vēbers – asi kritizēja Lepēnas lēmumu neatmaksāt EP naudu.

"Lepēnas kundze ir vienkārša blēde," paziņoja Vēbers, piebilstot, ka šādi noteikumi attiecas uz visiem EP locekļiem, bet Lepēna acīmredzot domā, ka stāv pāri noteikumiem.

"Tas ir tipiski viņai," sacīja Vēbers.

Lepēna paziņoja, ka visu šo lietu pret viņu noorganizējuši politiskie pretinieki Eiropas Parlamentā.

Lepēnas tēvs Žans Marī Lepēns, kurš iepriekš vadīja FN, savulaik nokļuva līdzīgā problēmā.

Lepēnam, kurš arī ir EP deputāts, tika lūgts atmaksāt 320 000 eiro, jo viņš šo summu nelikumīgi bija izmantojis, lai maksātu saviem palīgiem. Viņš atteicās atmaksāt naudu, tādēļ EP neizmaksāja daļu viņa algas par 2016. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!