Foto: AFP/Scanpix

Spānijas konservatīvais premjerministrs Marjano Rahojs ceturtdien brīdināja, ka galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderes Marinas Lepēnas uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās un eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) panākumi Vācijas parlamenta vēlēšanās būtu katastrofa, kas iznīcinātu Eiropu.

"Es pat nevēlos par to domāt, tā būtu katastrofa, tas vienkārši nozīmētu Eiropas iznīcināšanu," Rahojs brīdināja intervijā radiostacijai "Onda Cero", atbildot uz jautājumu par Lepēnas un AfD nokļūšanu pie varas.

"Lepēnas kundze ir paziņojusi plānus par referendumu. Viņa vēlas [lai Francija] atstātu Eiropu, it kā Eiropa būtu visu nelaimju avots. Es vēlētos, lai viņa apmeklētu pārējo pasauli," viņš piebilda.

FN līdere ir solījusi atteikties no eiro un rīkot referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), ja viņai izdosies uzvarēt Francijas prezidenta vēlēšanās. "Tas nenotiks. Esmu pārliecināts, ka Vācijā viss izvērtīsies labi, un esmu pilnīgi pārliecināts, ka Francijā problēmas nebūs," prognozēja Rahojs, paužot cerību par konservatīvo kandidāta Fransuā Fijona uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās.

"Eiropas nākotnei ir būtiski, lai vēlēšanas Vācijā un Francijā beigtos labi," viņš piebilda.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 23. aprīlī, bet otrā kārta paredzēta 7. maijā. Saskaņā ar Francijas prezidenta vēlēšanu sistēmu gadījumā, ja vēlēšanu pirmajā kārtā neviens kandidāts neiegūst absolūtu balsu vairākumu, abi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti balotējas otrajā kārtā. Vairums sabiedriskās domas aptauju paredz Lepēnas iekļūšanu otrajā kārtā, kur viņa tomēr zaudētu.

Vācijas parlamenta vēlēšanas notiks 24. septembrī. Gaidāms, ka pret imigrāciju noskaņotā AfD pirmo reizi iekļūs Bundestāgā. Šo partiju atbalsta 12 % līdz 15 % vāciešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!