Foto: Reuters/Scanpix

Francijas galēji labējās partijas "Nacionālā fronte" (FN) līdere Marina Lepēna apsūdzēta par attēliem, kas publicēti sociālajā tīklā "Twitter" un kas attēlo "Daesh" propagandu un vardarbību, ziņo "The Independent".


Par to Lepēnu var sodīt ar trīs gadiem cietumā un 75 000 eiro naudas sodu. Prokuratūra paziņojumā norādījusi, ka apsūdzība celta par "vardarbīgu attēlu izplatīšanu".

Attēliem tvītos bija pievienots paraksts "Tas ir "Daesh"", lietojot grupējuma nosaukuma arābu saīsinājumu. Tajos bija redzams ārštata žurnālista Džeimsa Foulija, kuru nogalināja "Daesh", asiņainais līķis ar nogriezto galvu uz viņa rumpja, aizdedzināts vīrietis būrī, un tanka pārbraukšana pāri cilvēkam.

Saistībā ar Lepēnas publicētajiem attēliem Eiropas Parlaments (EP) iepriekš nobalsoja par deputātes imunitātes atcelšanu. Toreiz EP prezidenta pienākumu izpildītājs Dimitris Papadimulis pauda, ka "rezultāts ir nepārprotams, pārliecinošs vairākums atbalsta imunitātes atcelšanu". Lepēnas imunitātes atcelšana stājās spēkā nekavējoties.

Francijas prokuratūra 2015. gada decembrī sāka izmeklēšanu par vairākiem Lepēnas tvītiem ar fotogrāfijām. Vienā no tām bija ASV reportiera Džeimsa Foulija līķis bez galvas, kuru nogriezuši džihādisti. Ārštata žurnālists Foulijs 2012. gadā tika sagūstīts Sīrijā, un 2014. gada augustā "Daesh" kaujinieki viņu noslepkavoja.

Lepēna, atsaucoties uz parlamentāro imunitāti, iepriekš bija atteikusies ierasties policijā Parīzes piepilsētā Nantērā, lai atbildētu uz jautājumiem saistībā ar šo izmeklēšanu.

Lepēna, kurai ir vairāk nekā 830 000 sekotāju tviterī, adresēja šos tvītus telekanāla "BFM TV" žurnālistam Žanam Žakam Burdēnam, kuru viņa apsūdzēja "Nacionālās frontes" pielīdzināšanā "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!