Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grieķijai piederošajā Lesbas salā demonstrācija pret Eiropas Savienības (ES) migrācijas politiku un migrantu pieplūdumu šajā salā ceturtdien izvērtās vardarbībā, un policija raidīja asaru gāzi uz protestētājiem, kuri mēģināja apgāzt policijas autobusu.

Apmēram 2500 demonstrantu sapulcējās Lesbas galvenajā pilsētā Mitilinē, kad tur ieradās Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, lai teiktu runu konferencē.

Liels īpašo uzdevumu policijas kontingents izveidoja kordonu, lai neļautu protestētājiem virzīties tālāk, un vairāki desmiti demonstrantu mēģināja apgāzt policijas autobusu sadursmēs, kuras ilga vairāk nekā stundu. Netika ziņots, ka kāds būtu aizturēts vai ievainots. Policisti, kas raidīja asaru gāzi, pirms tam bija izšāvuši vairākas apžilbināšanas granātas.

Protestējot pret ES un Turcijas 2016. gada vienošanos, kuras dēļ Lesbā un citās Egejas jūras salās iestrēguši tūkstošiem patvēruma meklētāju, ceturtdien Lesbā tika rīkots arī ģenerālstreiks.

Mitilinē bija slēgti lielākā daļa veikalu, kafejnīcu un pašvaldības iestāžu, tomēr policija pildīja savus pienākumus un nodokļu inspekcijas birojs bija atvērts. Protestējot pret šo vienošanos, bija slēgti veikali arī netālu esošajā Hijas salā.

Lesbā, Hijā un vēl trijās Grieķijai piederošās Egejas jūras salās ir iestrēguši vairāk nekā 15 000 migrantu, kas lielākoties uzturas pārpildītās nometnēs.

Uz Lesbu tika nosūtīti policijas papildspēki, tostarp nemieru apspiešanas vienības, un tie ieņēma pozīcijas Mitilinē. Salās pieaug saspīlējums, jo pēdējās nedēļās ir krasi pieaudzis no Turcijas ieradušos migrantu skaits.

"Situācija salā ir sevišķi grūta. Mēs jūtam ilgtermiņa finanšu krīzes ietekmi un bēgļu krīzes risināšanas veida ietekmi," sacīja Lesbas mērs Spirs Galins. "Lai varētu runāt par izaugsmi vai atveseļošanos, mūs vispirms vajag izcelt no šīs ārkārtas situācijas," teica mērs.

Grieķijas valdība ir apsolījusi pārvietot tūkstošiem patvēruma meklētāju no salām uz kontinentu, bet šo centienu īstenošanai vajadzīgi vairāki mēneši, papildu personāls un lielāks skaits viņu izmitināšanas vietu Grieķijā.

"Mūsu mērķis ir iespējami ātri tikt galā ar kavēšanos [migrantu pārvietošanā]," sacīja Ciprs. "Ir cilvēki, kas negribēja, lai es apmeklētu salu, un mēģināja aizbiedēt ... Mēs neaizbēgām," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!