Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Konkurējošās Lībijas valdības otrdien Parīzē noslēgtā deklarācijā vienojās rast politisko pamatu ANO atbalstītu vēlēšanu rīkošanai, lai izbeigtu valsts septiņus gadus ilgušo konfliktu, raksta "Euroactiv".

Valsts ir sadalīta savstarpēji konkurējošu politisku grupējumu pārvaldītās teritorijās kopš 2011. gada apvērsuma, kurā tika gāzts valsts līderis Muamars Kadafi un kuru atbalstīja NATO vadīta koalīcija. Galvenās frakcijas veido ANO atbalstītā premjerministra Fajeza as Sarradža valdība Tripolē un bruņoto formējumu komandieris Halifa Haftars, kura spēki kontrolē vairumu valsts austrumu teritorijas, kā arī nelielu apgabalu pašos rietumos.

ANO jau gadiem cenšas vest sarunas, lai atkal apvienotu pilsoņkarā sadalīto valsti, tostarp kopā ar iesaistītajām pusēm organizē pamatu vēlēšanu rīkošanai. "(..) mēs apņemamies strādāt konstruktīvi ar ANO, lai sagatavotu uzticamas un mierīgas vēlēšanas tik drīz, cik iespējams, un respektēt vēlēšanu rezultātus, kad tādas notiek," teikts pieņemtajā deklarācijā. Puses tādējādi līdz šā gada 16. septembrim piekritušas radīt konstitucionālu pamatojumu un pieņemt atbilstošus likumus, lai parlamenta un prezidenta vēlēšanas notiktu jau 10. decembrī.

Deklarācija arī aicina apvienot centrālo banku, kā arī sapludināt pagaidām paralēlās valdības un institūcijas. Tajā izteikts arī atbalsts nacionālās armijas izveidei, kā arī tiek rosināts veidot dialogu ar Ēģipti, kura ir spēcīgākais ANO atzītajai valdībai konkurējošā komandiera Haftara finansiālais balsts. Atšķirībā no iepriekš apspriestās vienošanās nākotnē paredzētajai vispusīgajai nacionālajai konferencei vairs nav paredzēts noteikts laika termiņš, un par vienošanās nepildīšanu vairs netiek draudēts ar sankcijām kādai no pusēm, norāda "Reuters".

Parīzē notiekošajās sarunās piedalījušies pārstāvji no ANO Drošības padomes, Itālijas, Turcijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataras, kā arī Lībijas tiešajiem kaimiņiem. Prezidenta Emanuela Makrona vadībā Francija ir uzņēmusies galveno starpnieka lomu, lai samierinātu Lībijas savstarpēji naidīgos spēkus, kas ļautu izskaust džihādistu grupējumus un cilvēku tirdzniecības un kontrabandas tīklus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!