Foto: Reuters/Scanpix

ASV gatavojas Islandes Keflavīkas bāzē atgriezt jūras patruļlidmašīnas, ziņo "Vice". Tiesa, paši lidaparāti vēl Islandē neieradīsies, taču valsts premjers Sigmundurs Dāvids Gunlagsons norādījis, ka ASV piedāvājums ietverot lidaparātu novietošanai paredzēto angāru atjaunošanu.

Jau izsenis salas tiek izmantotas kā nenogremdējami jūras nocietinājumi. Turklāt Islande atrodas stratēģiski svarīgā vietā, ap kuru iet jūras ceļi Atlantijas okeāna ziemeļdaļā. Aukstā kara gados Lielbritānija un ASV salu jau aktīvi izmantoja jūras patruļu bāzēšanai.

Bāze Islandē, kā arī pret zemūdenēm vērstas izlūklidmašīnu patruļas papildināja okeānā izvietotas zemūdens noklausīšanās stacijas, kas kopumā nodrošināja, ka PSRS zemūdenes nevar doties lejup pa Atlantijas okeānu nepamanītas.

Sākotnējās no zemūdenēm palaižamās raķetes bija neprecīzas un, lai izšautu ar kodolgalviņu aprīkotu raķeti uz ASV, PSRS zemūdenēm vajadzētu pabraukt garām novērotajam apvidum. Savukārt teorētiska Rietumu un Padomju Savienības kara gadījumā zemūdeņu novērošana ļautu tās laikus likvidēt, lai netiktu nogremdēti Eiropas apgādes kuģi no ASV.

Patruļlidmašīnas uz salas bāzējās no 1951. gada. Savukārt 2006. gadā tika nolemts ASV militāros resursus novirzīt citur, un operācijas tika pilnībā pārtrauktas.

ASV jaunā, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā izveidotā stratēģija paredz, ka gaisa aizsardzību tehnoloģiju attīstības dēļ vajadzības gadījumā ASV uzbrukumam varētu vēlēties izmantot tālās darbības vadāmās raķetes no kuģiem un zemūdenēm.

Tā kā pastāv bažas par to, ka Krievijas nākamais mērķis varētu būt Baltijas valstis, bet Baltijas jūra ir pārāk sekla un noslēgta, uzbrukums varētu notikt no Ziemeļjūras, raksta "Vice". Lai šajā apvidū ASV un NATO kopumā būtu kādas priekšrocības, Islandes bāzes atjaunošana ir ļoti svarīgs priekšnoteikums.

Lai gan pagaidām lidmašīnas tajā nebūšot, 20 miljonu ASV dolāru novirzīšana jauno jūras novērošanas lidmašīnu "P-8A Poseidon" (attēlā) angāru atjaunošanai ir zīme, ka lidaparāti tuvā nākotnē varētu tomēr ierasties. Jau šobrīd ASV armija Islandes gaisa bāzi mēdz izmantot periodiski, ierodoties no bāzēm citviet.

"P-8A Poseidon" ir būvēts uz "Boeing 737" reaktīvā lainera, kādus izmanto arī "Ryanair" un "Aeroflot", bāzes. Šīs lidmašīnas ir pielāgotas ilglaicīgai lidošanai virs ūdens, novērojot transportlīdzekļu kustību okeānos un jūrās. Līdzās jūtīgiem sensoriem lidmašīna aprīkota arī ar nometamiem hidrolokatoriem, torpēdām un raķetēm. Jaunais modelis aizvieto kopš 1962. gada ražoto "P-3 Orion".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!