Foto: AP/Scanpix/LETA
Sestdien notika parlamenta vēlēšanas, kur daudzi afgāņi nevarēja nobalsot, jo tehnisku iemeslu dēļ nebija atvērta daļa no vēlēšanu iecirkņiem. Tāpēc vēlēšanas tiek pagarinātas līdz svētdienai, neskatoties uz drošības riskiem un iespējamām krāpšanām ar vēlēšanu biļeteniem, ziņo “Reuters”.

Sestdien nobalsoja apmēram trīs miljoni afgāņu, ziņoja varas iestādes. Vairāki vēlēšanu iecirkņi tika aizvērti sakarā ar tehniskām un organizatoriskām problēmām tieši vēlētāju skaita ziņā, teikts Apvienoto Nāciju Organizācijas palīdzības misijai Afganistānā izplatītajā paziņojumā.

"Tie balstiesīgie, kas nevarēja atdot savu balsi sakarā ar tehniskām problēmām, ir pelnījuši tiesības balsot," pausts paziņojumā.

Vēlēšanu pagarināšana tika veikta 401 vēlēšanu iecirknī, bet drošības nolūkos tika atvērti tikai 253, teica vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Abduls Bade Sajads. Viņš teica, ka bruņoti vīri, kas ir lojāli vietējai varai, ar spēku ielauzās balsošanas iecirkņos un salauza balsošanai nepieciešamos materiālus, kas izveidoja nopietnas nekārtības.

Vairāki neatkarīgi vēlēšanu novērotāji ir atteikušies strādāt dēļ bailēm no militāriem uzbrukumiem, jo uzbrucēji viņus redz kā cilvēkus, kas var manipulēt ar vēlēšanu rezultātiem. Svētdien četru novērotāju līķi tika atrasti dienvidu provincē pēc tam, kad tie iepriekšējā dienā tika nolaupīti.

"Tas nav ideālais scenārijs," pauda viens no ārlietu drošības dienesta pārstāvjiem, norādot uz lielo spiedienu, kas pastāv uz drošības dienestiem.

Jau ziņots, ka sestdien pašnāvnieka sarīkotā eksplozijā vēlēšanu centrā Kabulā nogalināti 15, bet ievainoti 20 cilvēki, līdz ar to kopējais nogalināto skaits vēlēšanu dienā galvaspilsētā pieaudzis līdz 19, bet ievainoto pietuvojies 100.

Kā atzina drošības dienestu pārstāvis, incidentu monitorings parāda, ka līdz šim miruši jau 36 cilvēki, bet ievainoti vairāk nekā 130.

Tāpat vienpadsmit cilvēki, to vidū seši bērni, tika nogalināti svētdienas rītā, kad mašīna aizskāra ceļa malā esošu bumbu austrumu provincē. Nav skaidrs, vai sprādziens tiek saistīts ar vēlēšanu norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!