Foto: Reuters/Scanpix

Masu medijos publicētās fotogrāfijas un video ar militāro tehniku Krimā, kuru rotā Krievijas numura zīmes, ir “provokācija”, uzskata Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Par to vēsta raidsabiedrība RT.

Tāpat ministrs norāda, ka provokācija ir video, kuros karavīri atzīst, ka pārstāv Krievijas spēkus. "Nē taču, pilnīgas muļķības," šīs karavīru atzīšanās komentējis Šoigu.

Ministram neesot informācijas, no kurienes Ukrainas militārās bāzes ielenkušajiem kaujiniekiem ir moderni ieroči un tehnika. "Man nav ne jausmas," teica Šoigu.

Uz jautājumu, vai starp šiem cilvēkiem militāros formastērpos bez uzšuvēm ir Krievijas karavīri, Šoigu atbildējis: "Pilnīgi [nē], ko jūs."

Vēstīts, ka Krievijas spēku piedalīšanos objektu ielenkšanā Krimā noliedz arī prezidents Vladimirs Putins un ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Tās esot iedzīvotāju "pašaizsardzības grupas", ko nekomandē no Maskavas.

Tikmēr ukraiņu žurnālistiem ir izdevies parunāt ar kādas "pašaizsardzības vienības" komandieri, kurš sarunā atzīst, ka pārstāv Krievijas spēkus.

Jau vēstīts, ka Krimas Autonomajā Republikā, kur atrodas arī Krievijas Melnās jūras flotes bāze Sevastopolē, svarīgākos objektus ir ielenkuši un pārņēmuši bruņoti kaujinieki, kurus plaši uzskata par Krievijas karavīriem. Ukrainas amatpersonas informē, ka Krievija pēdējās dienās ir ievērojami palielinājusi savus spēkus pussalā.

Kaujinieki bieži vien paši nenoliedz, ka ir Krievijas karavīri. Ar vienu šādu kaujinieku, kurš atzina, ka ir Krievijas spēku karavīrs, izdevās parunāt arī raidsabiedrībai BBC.

Uz jautājumu, vai viņš uzskata par pareizu bloķēt ukraiņu bāzes suverēnā valstī, viņš atbildējis: "Ja jūs jautājat man personīgi, tad tas nav pareizi. Bet es izpildu pavēles."

Sestdien Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai nekavējoties pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!