Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas pretterorisma policija un drošības dienesti identificējuši trešo Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģentu, kurš piedalījies martā Solsberi notikušajā uzbrukumā ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", vēsta laikraksts "Telegraph".

Tiek uzskatīts, ka GRU aģents apmeklējis Solsberi, lai veiktu izlūkošanu un palīdzētu izplānot uzbrukumu. Domājams, ka viņš sūtījis informāciju diviem aģentiem, kad viņi plānojuši uzbrukumu bijušam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, raksta avīze.

"Telegraph" ziņo, ka trešais aģents identificēts izmeklēšanā par martā notikušo slepkavības mēģinājumu.

Tikmēr Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants paziņojis, ka, viņaprāt, Krievija centusies nogalināt Skripaļu tāpēc, ka tā "tikusi cauri sveikā" ar Aleksandra Litviņenko noindēšanu 2005. gadā.

Kā ziņots, starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas projekta "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevuma "The Insider" izmeklēšanā noskaidrots, ka Krievijas pilsonis, kas britu varasiestādēm ir pazīstams ar Ruslana Boširova vārdu un kuru Lielbritānija apsūdz par uzbrukumu Solsberi, patiesībā ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga.

Ruslans Boširovs ir Čepigas pseidonīms, norāda "Bellingcat" un "The Insider".

Šim cilvēkam, kurš tiek turēts aizdomās par martā Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, piešķirts Krievijas varoņa goda nosaukums.

"Bellingcat" atsaucas uz vairākiem avotiem, kas ir pazīstami ar "Boširovu" un apstiprinājuši viņa identitāti.

Abi izdevumi min arī viņa biogrāfijas detaļas.

Viņš esot dienējis īpašo uzdevumu formējumu 14. brigādē Habarovskā, viņam bijusi svarīga loma otrajā Čečenijas karā, 2014. gada beigās viņš manīts netālu no Krievijas-Ukrainas robežas.

Izmeklēšanas materiālos teikts, ka pseidonīms "Ruslans Boširovs" parādījies 2010.gadā. Tad GRU pulkvedis saņēmis pasi ar šādu vārdu un pārcēlies uz Maskavu.

Krievijas varoņa nosaukums viņam piešķirts 2014. gadā.

Anatolija Čepigas vārds un viņam piešķirtais apbalvojums minēti Tālo Austrumu Karaspēka komandsastāva augstākās mācību iestādes tīmekļa vietnē.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija šomēnes izdeva Krievijas pilsoņu Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Varbūtība, ka Petrovs un Boširovs nav Solsberi uzbrukumā vainoto Krievijas pilsoņu īstie vārdi, pieļauta jau iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!