Foto: AP/Scanpix/LETA

Bēdīgi slavenais Lielbritānijas islāmistu sludinātājs Andžems Čudari, kura sekotāji iesaistīti daudzos visā pasaulē pastrādātos noziegumos, piektdien atbrīvots no cietuma, ziņo britu mediji.

51 gadu vecajam sludinātājam 2016. gadā tika piespriests piecarpus gadus ilgs cietumsods par aicinājumiem atbalstīt teroristisko grupējumu "Daesh". Cietumā viņš izcietis pusi no piespriestā soda un otru pusi pavadīs stingrā uzraudzībā brīvībā.

Domājams, ka viņš atgriezīsies savās mājās Londonas austrumos.

Čudari aizliegts bez atļaujas izmantot ierīces, ar kurām iespējams piekļūt internetam, aizliegts bez atļaujas izbraukt no Lielbritānijas un apmeklēt konkrētas mošejas. Un viņš drīkstēs satikties tikai ar cilvēkiem, kurus apstiprinājusi policija, ziņo mediji.

Čudari, kas savulaik vadīja tagad aizliegto organizāciju "Al Muhajiroun", pirmoreiz plašāku uzmanību izpelnījās, paužot atzinību tiem slepkavām, kas 2001. gada 11. septembrī sarīkoja uzbrukumus ASV. Viņš arī paziņoja, ka vēlas Bakingemas pili pārvērst mošejā.

Taču gadiem ilgi viņam bija izdevies izvairīties no apsūdzībām terorismā.

Starp "Al Muhajiroun" sekotājiem bija pašnāvnieki, kas 2005. gada jūlijā uzspridzinājās Londonas metro sistēmā, nogalinot 52 cilvēkus, un slepkavas, kas 2013. gadā Londonā nogalināja karavīru Lī Rigbiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!