Foto: AFP/Scanpix

Ir grūti izvairīties no "ļoti drūmā" noskaņojuma Lielbritānijā, sestdien paziņoja Lielbritānijas karaliene Elizabete II uzrunā par godu savai oficiālajai dzimšanas dienai.

Lielbritāniju pēdējā laikā pāršalkuši vairāki traģiski notikumi: ugunsgrēks Londonas debesskrāpī un teroristu uzbrukumi.

"Šī diena ierasti ir svētki. Tomēr šogad ir grūti izvairīties no ļoti drūmā noskaņojuma valstī," viņa sacīja. "Pēdējo mēnešu laikā valsts ir pieredzējusi šausmīgu traģēdiju virkni," atzina karaliene.

Elizabete II pagājušajā mēnesī apmeklēja tos, kas tika ievainoti uzbrukumā dziedātājas Arianas Grandes koncertā Mančestrā, bet piektdien tikās ar cilvēkiem, kas cietuši debesskrāpja ugunsgrēkā, kurā gājuši bojā vismaz 30 cilvēku.

Lielbritānijas galvaspilsētā šomēnes notika arī terorakts, kurā gāja bojā astoņi cilvēki, kad trīs uzbrucēji ar automašīnu iebrauca gājēju pūlī uz Londonas tilta un pēc tam sadūra vairākus cilvēkus.

Martā vīrietis izbrauca caur gājēju pūli uz Vestminsteras tilta, nogalinot četrus cilvēkus, bet pēc tam pie parlamenta ēkas nodūra policistu.

"Neseno vizīšu Mančestrā un Londonā laikā mani dziļi aizkustināja cilvēku no visas valsts vēlme sniegt mierinājumu un komfortu tiem, kam tas tik ļoti nepieciešams," uzsvēra karaliene.

"Saskaroties ar pārbaudījumu, Apvienotā Karaliste ir bijusi apņēmīga stāties pretī ļaunumam. Vienoti savās skumjās mēs esam vienlīdz apņēmīgi bez bailēm vai favorītisma atbalstīt visus tos, kam jāatjauno sava dzīve pēc tik briesmīgiem ievainojumiem vai zaudējumiem," teica Elizabete II.

Karalienes īstā dzimšanas diena ir 21.aprīlī, bet oficiālas dzimšanas dienas svinības Lielbritānijā tradicionāli notiek jūnija otrajā sestdienā ar militāro parādi Londonas centrā. Šogad parādē piedalīsies arī karalienes mazdēls princis Viljams.

91 gadu vecā karaliene tronī pavadījusi 65 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!