Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija izsniegusi ieroču tirdzniecības licences darījumiem ar valstīm, kas varētu tikt uzskatītas par cilvēktiesību pārkāpējām, par kopējo summu, kas sasniedz 12 miljardus mārciņu, teikts trešdien publiskotajā parlamenta komisijas ziņojumā.

Kopumā darījumiem ar valstīm, kas iekļautas Ārlietu ministrijas potenciālo cilvēktiesību pārkāpēju sarakstā, izsniegtas 3000 licences ieroču un cita militārā aprīkojuma tirdzniecībai.

Starp valstīm, uz kurām attiecas izsniegtās licences, ir Sīrija, Irāna, Ķīna, Šrilanka, Saūda Arābija, Krievija, Baltkrievija un Zimbabve.

Parlamenta apakšnama Ieroču eksporta komisijas priekšsēdētājs Džons Stenlijs norādījis, ka ziņojums skaidri parāda "pastāvīgo konfliktu starp valdības ieroču eksporta un cilvēktiesību politikām".

Lai gan daudzas licences attiecas uz precēm, kas vienlaikus var tik izmantotas gan militāriem, gan civiliem mērķiem un grūti pielāgojamas iekšējo represiju vajadzībām, milzīgie skaitļi pārsteidz, atzīst komisija.

Vislielākais licenču skaits - 1163 - izsniegts darījumiem ar Ķīnu, kuru kopvērtība sasniedz 1,4 miljardus mārciņu. Ķīnai seko Saūda Arābija ar 417 licencēm darījumiem par 1,8 miljardiem mārciņu, bet trešajā vietā ir Izraēla un palestīniešu teritorijas ar 381 licenci darījumiem par 7,8 miljardiem mārciņu.

Tirdzniecībai ar Irānu, pret kuru noteiktas starptautiskas sankcijas, jo Teherāna atsakās apturēt savu kodolprogrammu, izsniegtas 62 licences, kas atļauj darījumus par 803 miljoniem mārciņu. Savukārt trīs licences dod tiesības pārdot militāro aprīkojumu par 143 000 mārciņu pilsoņkara pārņemtajai Sīrijai.

Licences nav izsniegtas darījumiem tikai ar divām no 27 valstīm, kas iekļautas Ārlietu ministrijas sarakstā, t.i., darījumiem ar Ziemļkoreju un Dienvidsudānu.

Bez jau minētajām valstīm ministrijas sarakstā ir arī Afganistāna, Eritreja, Fidži, Irāka, Jemena, Kolumbija, Kuba, Kongo Demokrātiskā Republika, Lībija, Mjanma, Pakistāna, Somālija, Sudāna, Turkmenistāna, Uzbekistāna un Vjetnama.

Ziņojuma autori pauduši satraukumu arī par licencēm, kas izsniegtas darījumiem ar vairākām sarakstā neiekļautām valstīm - Argentīnu, Bahreinu, Ēģipti, Madagaskaru un Tunisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!