Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijā piektdien tika piespriests mūža ieslodzījums grupējuma "Islāma valsts" atbalstītājam Nāimuram Zakarijam Rahmanam, kurš bija plānojis nogalināt premjerministri Terēzu Meju.

21 gadu vecais Rahmans jūlijā tika atzīts par vainīgu plānos pie Mejas rezidences vārtiem detonēt paštaisītu spridzekli, un tad, izmantojot radušos haosu, mēģināt iekļūt ēkā "ar nolūku censties nogalināt premjerministri" ar nazi vai šaujamieroci.

Rahmans pērn novembrī tika aizturēts, kad bija savācis mugursomu, uzskatot, ka tajā atrodas citu "Islāma valsts" piekritēju sagādātas sprāgstvielas. Tie, kurus viņš uzskatīja par "Islāma valsts" piekritējiem un ar kuriem bija sazinājies, patiesībā bija izlūkdienesta aģenti.

Rahmans pirms aizturēšanas bija nosūtīts uz valdības organizētu deradikalizācijas programmu, bet, neraugoties uz to, divu gadu gaitā izplānoja uzbrukumu.

Prokurori pastāstīja, ka divi Rahmana tēvoči bijuši ieslodzīti britu cietumā par terorisma finansēšanu, bet cits viņa tēvocis ir nogalināts drona triecienā Sīrijā.

Tiesnesis Čārlzs Hedons-Keivs nosauca Rahmanu par "ļoti bīstamu indivīdu" un piesprieda viņam mūža ieslodzījumu. Viņš varēs pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu tikai pēc 30 gadiem.

"Rahmans ir ļoti bīstams indivīds, un ir grūti prognozēt, vai un kad viņš kļūtu deradikalizēts un vairs nebūtu drauds sabiedrībai," sacīja tiesnesis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!