Foto: EPA/LETA

Lielbritānija ir pievienojusies ASV, brīdinot Sīriju par to, ka ķīmisko ieroču lietošana piespiedīs Apvienoto Karalisti "mainīt savu pieeju" konflikta risināšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV prezidents Baraks Obama brīdinājumu par to, ka ķīmisko ieroču pārvietošana un pielietošana būtu "sarkanās līnijas" sasniegšana, pēc kuras ASV apsvērtu militāras iejaukšanās iespējamību Sīrijas iekšējā konfliktā, izteica otrdien.

Lielbritānija pievienojusies ASV nostājai pēc tās premjerministra Deivida Kamerona telefonsarunas ar Obamu. Kamerons un Obama piekrita, ka "ķīmisko ieroču pielietošana vai draudi būtu pilnīgi nepieņemami un piespiestu viņus mainīt savu līdzšinējo pieeju", paziņoja Kamerona pārstāvis.

Abi līderi, kopā ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu arī apsprieda, kā palielināt atbalstu Sīrijas opozīcijai un palīdzēt potenciālajai pārējas valdībai pēc "neizbēgamās prezidenta Bašara al Asada krišanas".

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama brīdināja, ka Ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā būtu "sarkanā līnija", kuru liktu mainīt domas par iejaukšanos ieilgušajā konfliktā. "Pagaidām nav dota pavēle par militāru iejaukšanos, bet tam būs milzīgas sekas, ja mēs redzēsim ķīmisko ieroču pārvietošanu un ķīmisko ieroču pielietošanu," paziņoja Obama.

Reaģējot uz šo paziņojumu, Ķīnas valsts mediji apsūdzēja ASV par plāniem sākt militāru iebrukumu Sīrijā, aizbildinoties ar ķīmisko ieroču esamību šai valstij.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!